Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας σήμερα, επιβεβαίωσε δημοσίευμα ότι η κυβέρνηση διόρισε 2.500 άτομα για να καλύψουν τις ανάγκες των hot spots, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς, συγκεκριμένα το 80%, δεν εργάστηκαν ποτέ εκεί!

«Στο μέτρο της δικής μας εμπλοκής, και ιδιαίτερα της δικής μου εμπλοκής, περίπου πέρυσι το Μάρτιο βγήκε ένα πρόγραμμα από το υπουργείο Εργασίας για την συμμετοχή για τις προσλήψεις για δουλειά στα κέντρα φιλοξενίας και στα hot spots. Ήδη έχουμε παρατηρήσει πως αυτό που καταγγέλλεται σε πολλές περιοχές είναι αλήθεια, δηλαδή ενώ προσλήφθηκαν μέσω των δήμων για τα κέντρα φιλοξενίας δεν πηγαίνουν όλοι στα κέντρα φιλοξενίας, κατά κύριο λόγο γιατί δεν υπάρχει μια οργανωμένη δομή για το πώς θα λειτουργήσουν τα κέντρα φιλοξενίας», είπε ο κ. Βίτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Το θέμα δεν είναι πού κάθονται, αλλά πού δουλεύουν, και σε αυτό προσανατολιζόμαστε με τον Γιάννη το Μουζάλα, την Έφη την Αχτσιόγλου και την Ράνια την Αντωνοπούλου, για το πώς θα λυθεί», ανέφερε ο υπουργός.

Ο κ. Βίτσας αναγνώρισε εκ νέου ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν απροετοίμαστος για την κακοκαιρία που αντιμετώπισαν οι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ είπε ότι δεν υπάρχει λόγος για παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. «Δεν σημαίνει ότι αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, θα πρέπει να οδηγούν κάθε φορά σε παραίτηση» είπε ο κ. Βίτσας απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «αν ήταν με την παραίτησή μου να λυθεί το προσφυγικό, τότε θα το έκανα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 17.523.136 ευρώ, εκ των οποίων τα 10.951.960 ευρώ προέρχονται από συγχρηματοδοτούμενη δαπάνη του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τα 6.571.176 ευρώ από πόρους του ΟΑΕΔ.

Μεταξύ των ειδικοτήτων περιλαμβάνονται ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, οδηγοί, οικοδόμοι και βοηθητικό προσωπικό καθαριότητας, με την πλειονότητα των θέσεων να αφορά σε εργαζόμενους γενικών καθηκόντων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων, ωστόσο, δεν τέθηκε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ποτέ στην υπηρεσία των προσφύγων.

Το ζήτημα ανέδειξαν με ερώτηση που κατέθεσαν την παραμονή των Χριστουγέννων 20 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας ότι μόλις το 20% από έναν αριθμό 2.500 ανθρώπων που προσλήφθηκαν μέσω του ΟΑΕΔ για να προσφέρουν υπηρεσίες στις δομές φιλοξενίας ανέλαβε τα καθήκοντά του σε αυτές.