Οι Αµερικανοί κρύβονται πίσω από την υπόθεση µε τις αποκαλύψεις για τη Novartis. Οπως συνέβη και µε την περίπτωση της Siemens, οι αµερικανικές υπηρεσίες είναι αυτές που διερεύνησαν την υπόθεση του ελβετικού πολυεθνικού κολοσσού, ο οποίος κατάφερε να εξασφαλίσει δεσπόζουσα θέση στην αγορά όχι µόνο της Ελλάδας, αλλά και σχεδόν ολόκληρου του κόσµου.

Οι Αµερικανοί ξετίναξαν τη Novartis, γιατί οι µέθοδοι που ακολουθούσε µε τα «λαδώµατα» γιατρών, διοικήσεων νοσοκοµείων και πολιτικών προκαλούσαν ζηµιά στις αµερικανικές πολυεθνικές του φαρµάκου, οι οποίες ακολουθούν συγκρατηµένες τακτικές µάρκετινγκ, αποφεύγοντας τις διακριτικές πληρωµές, γιατί τρέµουν την αυστηρή νοµοθεσία των ΗΠΑ.

Στην περίπτωση της Novartis, η όλη διαδικασία των αποκαλύψεων κινήθηκε από αµερικανικό φαρµακευτικό κολοσσό που έχασε το µεγαλύτερο µερίδιο αγοράς στη χώρα µας, γιατί οι Ελβετοί κατάφεραν να «στρατολογήσουν» 4.000 γιατρούς, οι οποίοι συνταγογραφούσαν κατά παραγγελία.

Οπως ακριβώς συνέβη και µε τη Siemens, που κηρύχθηκε έκπτωτη από την ελληνική αγορά, το ίδιο θα συµβεί και µε τη Novartis, αφού οι αποκαλύψεις αναµένονται καταιγιστικές και τα πρόστιµα που θα επιβάλει η Αµερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είναι τεράστια.