Την πικρία του, που όπως διευκρίνισε δεν ήταν προσωπική αλλά για την προστασία του θεσμού του Αρχηγού, εξέφρασε ευθέως προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης ο Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης στην αρχή της τελευταίας του Ημερησίας Διαταγής ως Αρχηγός ΓΕΑ, για την αποστρατεία του καθ’ ον χρόνο ήταν σε επίσημη επίσκεψη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη διάρκεια της τελετής παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων στον νέο Αρχηγός Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ικάρων στην Αεροπορική Βάση Δεκελείας στο Τατόϊ.

«Tο παντελώς «άκομψον» της απόφασης αποστρατείας μου κατά την διάρκεια επίσημης αποστολής στο εξωτερικό, γεγονός ένδειξης έλλειψης σεβασμού στο θεσμό του Αρχηγού και κατ΄ επέκταση στο προσωπικό της Πολεμική Αεροπορία, αλλά και πρόκλησης φθοράς στην εικόνα της χώρας, το θεωρώ μία ατυχή στιγμή και το αντιπαρέρχομαι, ελπίζοντας ότι δε θα συμβεί ποτέ ξανά στο μέλλον. Ο σεβασμός στους θεσμούς πρέπει να εκφράζεται με έργα και όχι λόγια, καθόσον η απαξίωση των δύναται να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού» τόνισε με έμφαση και δημοσίως ο πρώην πλέον Αρχηγός.

Στον πρώην αρχηγό επιχείρησε να απαντήσει και να κλείσει το θέμα ο Υπουργός στην τελετή ανταλλαγής των αναμνηστικών δώρων που ακολούθησε στο εστιατόριο της Σχολής, εξαίροντας τον αρχηγό και το έργο του σημειώνοντας ότι χάρη στις ενέργειές του έχουν προχωρήσει όλα τα εξοπλιστικά ζητήματα της ΠΑ και ότι οι κρίσεις έγιναν τότε λόγω του εξαιρετικά κρίσιμου γεωστρατηγικού περίγυρου που περιβάλλει τη χώρα και έπρεπε να υπάρχει νέα ηγεσία για να επιληφθεί των ζητημάτων αυτών.

Αμέσως στον υπουργό έσπευσε να «διευκρινίσει» ο Πτέραρχος Βαΐτσης ότι «το ζήτημα δεν είναι προσωπικό γι’ αυτό και ο ίδιος στην Ημερήσια Διαταγή μου ευχαρίστησα ονομαστικώς τον Υπουργό, αλλά αφορά το ζήτημα της προστασίας του θεσμού του Αρχηγού» για να εισπράξει παρατεταμένα χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

Ο Πτέραρχος Βαΐτσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη αμέσου ενισχύσεως της ΠΑ για να αντιμετωπιστεί η γείτων λέγοντας χαρακτηριστικώς ότι «Η ανάγκη είναι άμεση και δεν επιδέχεται καθυστέρηση πριν γίνει μη αναστρέψιμη», ενώ τόνισε ότι προχωρά και είναι ήδη πραγματικότητα ο διαγωνισμός για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος της Σχολής Ικάρων.

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε βασική επιδίωξη είναι στους 728 νεκρούς της ΠΑ να μην προστεθεί ούτε ένας επιπλέον κάτι που θα γίνει με σκληρή εκπαίδευση και αυστηρή πειθαρχία, στόχος για μηδενικό δείκτη ατυχημάτων που είναι εφικτός, όπως σημείωσε χαρακτητιστικώς. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι στόχος του θα είναι η αναδιοργάνωση των μονάδων και των υπηρεσιών της ΠΑ, η βελτίωση των διαθεσιμοτήτων των πτητικών μέσων, η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων κλπ.

Στην τελετή, εκτός του ΥΕΘΑ, παρέστησαν ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλειος Κόκκαλης, Βουλευτές, ο Μητροπολίτης Ιλίου - Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η Ειδική Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ, Καλλιόπη Παπαλεωνίδα, ανώτατοι αξιωματικοί της ΠΑ, αντιπροσωπείες αξιωματικών και υπαξιωματικών των ΕΔ και των ΣΑ, επίτιμοι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΑ και Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, αντιπροσωπείες Ενώσεων Αποστράτων, προσωπικό της ΠΑ και ξένες αντιπροσωπείες.