Μία σειρά εξαιρετικά εντυπωσιακών φωτογραφιών έδωσε σήμερα το Γενικό Επιτελείο Στρατού, αναρτώντας τις στην επίσημη σελίδα του στο facebook, από την εκπαίδευση των νεαρών μαθητών της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης.

Το ΚΕΑΠ, όπως προκύπτει από την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΣ, «είναι Μονάδα των Ειδικών Δυνάμεων υπαγόμενη απ΄ ευθείας στη Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1965. Το Στρατόπεδο συγκροτήθηκε στη Ρεντίνα το Νοέμβριο του 1965 από το διατεθέν Κέντρο Εκπαιδεύσεως Καταδρομών του Γ΄ΣΣ (ΚΕΚ/Γ΄ ΣΣ) και φέρει το όνομα του Αντιστρατήγου Γεωργίου Κατσάνη, ο οποίος, Διοικητής Μονάδας Καταδρομών, έπεσε μαχόμενος κατά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974.

Η αποστολή του Κέντρου είναι πολλαπλή: 

α. Η εκπαίδευση στις Καταδρομικές Επιχειρήσεις και στον Ανορθόδοξο Πόλεμο των:

(1) Αποφοιτούντων από τη ΣΣΕ Ανθυπολοχαγών Πεζικού, των Μονίμων Υπαξιωματικών (Πεζικού) της ΣΜΥ όπως και Μονίμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών ετέρων Όπλων και Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

(2) Μονίμων Αξιωματικών, ΔΕΑ, Μονίμων Υπαξιωματικών και ΕΜΘ και ΕΠΟΠ που επιλέγονται για τις Ειδικές Δυνάμεις.

(3) Προσωπικού από ξένες χώρες

(4) Προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας (ΕΛΑΣ - ΛΣ - ΠΣ).

β. Η εκπαίδευση σε αντικείμενα Περιπόλων Αναγνωρίσεως Μακράς Ακτίνας, Αποδράσεως και Διαφυγής, Ελευθέρων σκοπευτών, Καταστροφών, Αντίστασης στην ανάκριση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων, Αξιωματικών Ετέρων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και ξένων χωρών.

γ. Η εκπαίδευση ανδρών των Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού σε ειδικά αντικείμενα Καταδρομών

Στο ΚΕΑΠ λειτουργούν τα παρακάτω Σχολεία:

(1) Σχολείο Καταδρομών

Εκπαιδεύει μόνιμους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, νεοτοποθετημένους στις Ειδικές Δυνάμεις και μόνιμα στελέχη άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και ξένων χωρών.

Αποστολή του Σχολείου Καταδρομών είναι να αναπτύξει την σωματική και ψυχική αντοχή των στελεχών στα ανώτερα δυνατά επίπεδα και σε βαθμό που να μπορούν να υπερνικούν και τις πιο αντίξοες συνθήκες στο πεδίο της μάχης, λαμβάνοντας γρήγορες, ορθές και αμέσως εκτελεστές αποφάσεις. Να καταστήσει τα στελέχη των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων ικανά στο να διοικούν τμήματα κατά τις ειδικές επιχειρήσεις και τον ανταρτοπόλεμο. Τα αντικείμενα που διδάσκονται στο σχολείο αφορούν στη: Σωματική αγωγή, διέλευση στίβων εμποδίων, μάχης κλπ, τοπογραφία, πληροφορίες, καταστροφές – ναρκοπόλεμο, ορεινό αγώνα, διάβαση κωλυμάτων, τακτική καταδρομών, επιβίωση – διαφυγή, υγιεινή – πρώτες βοήθειες, ασκήσεις ΚΔ - ΤΑΑΣ – ΤΑΜΣ, αντίσταση στην ανάκριση.

(2) Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Καταδρομών (ΣΒΕΚ)

(3) Σχολείο στελεχών Όπλων και Ετέρων Κλάδων των ΕΔ (ΣΣΟΕΚ), για αξιωματικούς της ΣΣΕ και μόνιμους υπαξιωματικούς της ΣΜΥ (Μόνιμους Λοχίες)

(4) Σχολείο Αποδράσεως – Διαφυγής (ΣΑΔΕΕΔ)

(5) Σχολείο Εκπαιδεύσεως Επιστράτων

(6) Σχολείο Ελευθέρων Σκοπευτών (ΣΒΕΕΣΕΑ)

(7) Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαιδεύσεως Επαγγελματιών Οπλιτών Ειδικών Δυνάμεων (ΣΠΕΕΠΟΠΕΔ). Πλέον διεξάγεται στους κατά τόπους σχηματισμούς.

(8) Σχολείο Βολών Μάχης Ταχείας Αντιδράσεως (ΣΒΜΤΑ)

(9) Σχολείο Αναγνωρίσεων Φίλιων - Εχθρού

(10) Σχολείο Σχεδιάσεως Περιπόλων

(11) Προκεχωρημένο Σχολείο Καταστροφών

(12) Εκπαίδευση ΕΛΑΣ