Ένα εντυπωσιακό βίντεο από επιχείρηση ερεύνης και διασώσεως αγνοουμένου στη θάλασσα έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΑ και αποτελεί την κορύφωση μιας συνδυασμένη επιχειρήσεως SAR που πραγματοποιήθηκε χθες στα ανοικτά της Σάμου σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή και την Ευρωπαίκή δύναμη της FRONTEX.

Πιο συγκεκριμένα. Τις πρωινές ώρες της Τρίτης 31 Ιανουαρίου, ένα ελικόπτερο Super Puma της 384 Μοίρας Ερεύνης – Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε με σκοπό τον εντοπισμό αγνοούμενου, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικώς της Σάμου. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου εντόπισε και περισυνέλεξε σώο έναν παράτυπα εισελθόντα αλλοδαπό και τον μετέφερε στο αεροδρόμιο της Σάμου στις 09:59 π.μ. Ακολούθως, ο ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου και παραμένει νοσηλευόμενος για προληπτικούς λόγους. 

Είχε προηγηθεί επιχείρηση από τη Λιμενική Αρχή Σάμου που είχε ενημερωθεί για την ύπαρξη λέμβου σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή «Γαλάζιο – Αγία Παρασκευή» βορειοανατολικώς Σάμου και ακολούθως για την ύπαρξη αγνοούμενου αλλοδαπού στην προαναφερθείσα περιοχή.

Όπως σημειώνεται από πλευράς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερεύνης και Διασώσεως (ΕΚΣΕΔ) του Σώματος, απέπλευσε, σκάφος της δυνάμεως της FRONTEX, ενώ από ξηράς αναχώρησαν για την περιοχή περιπολικά οχήματα του ΛΣ.-ΕΛΑΚΤ, όπου εντόπισαν στην παραλία «Γαλάζιο» μετά από σχετική ενημέρωση από το σκάφος FRONTEX, 16 αλλοδαπούς και τους μετέφεραν στο Λιμεναρχείο Σάμου, όλους καλά στην υγεία τους.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό του εναπομείναντος αγνοούμενου συνεχίστηκαν από περιπολικό σκάφος του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σκάφη του Συλλόγου Αυτοδυτών Σάμου και της Ελληνικής Ομάδος Διασώσεως, καθώς και από το ελικόπτερο Super Puma της ΠΑ. το οποίο εντόπισε και περισυνέλεξε τον αγνοούμενο αλλοδαπό και τον μετέφερε στο αεροδρόμιο Σάμου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.