Με 138 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), αριθμός που αποτελεί ρεκόρ πενταετίας, 10 υπερπτήσεις από τις οποίες οι οκτώ πάνω από τα Ίμια και οι δύο πάνω από την Καλόλιμνο, όλες σε πολύ μεγάλο ύψος, αποτελούν την τουρκική «απάντηση» στην αιφνιδιαστική κίνηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου, να ρίψει ένα δάφνινο στεφάνι στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου, στη Μνήμη των τριών Ηρώων του ΠΝ Αντιναυάρχων Χρ.Καραθανάση και Π.Βλαχάκου, καθώς και του Πλοιάρχου Έκτ.Γιαλοψού, οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος τα ξημερώματα της νύχτας της κρίσεως των Ιμίων στις 31 Ιανουαρίου 1996.

Αυτά τα έκαναν «μόνο» έξι τουρκικά μαχητικά F-16C σε ένα σχηματισμό και τέσσερα μεμονωμένα αλλά όλα οπλισμένα, καθώς επίσης και 24 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Πως «αιφνιδιάστηκαν» οι Τούρκοι

Οι αντιδράσεις αυτές καταδεικνύουν τον εκνευρισμό αλλά και τον «τακτικό αιφνιδιασμό» των Τούρκων, οι οποίοι «είδαν» ξαφνικά το ελικόπτερο S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού να εμφανίζεται «ξαφνικά» στις οθόνες των ραντάρ τους στις 07:10 σήμερα το πρωί!

Το ελικόπτερο με ΥΕΘΑ και Α/ΓΕΑ παρέμεινε στην περιοχή των Ιμίων επί τρίλεπτο και μετά αναχώρησε επιστρέφοντας στη βάση του στο Κοτρώνι Αττικής. Προφανώς οι Τούρκοι άρον-άρον σήκωσαν το ζευγάρι readiness που είχαν (και είναι οπλισμένα) από βάση τους στη νότια Τουρκία. Αμέσως, στις 07:18, οι δικοί μας (ΕΚΑΕ στο Κουτσόχερο Λάρισας) αντιλαμβανόμενοι την κίνηση αυτή, έδωσαν εντολή αμέσου απογειώσεως δύο αεροσκαφών F-16C/D από την αεροπορική βάση του Καστελλίου, τα οποία και βρέθηκαν στην περιοχή των Ιμίων στις 07:30 περιμένοντας τους Τούρκους. Οι τελευταίοι πραγματικά εμφανίστηκαν στις 07:40 ενώ πραγματοποίησαν την πρώτη υπέρπτηση στις 07:43 και από πολύ μεγάλο ύψος, παρακολουθούμενοι στενώς από τα ελληνικά μαχητικά.

Τα επόμενα τουρκικά μαχητικά, που απογειώθηκαν αργότερα από την αεροπορική τους βάση της Badirma σχεδόν απέναντι από τη Μυτιλήνη, τους «ανέλαβε» ένα δεύτερο ελληνικό ζευγάρι F-16C που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση της Σκύρου και τους αναχαίτισαν, παρακολουθώντας το τουρκικό από κοντά να μπαινοβγαίνει στο FIR Αθηνών φτάνοντας μέχρι τα Ίμια και πραγματοποιώντας επιπρόσθετες υπερπτήσεις αυτών επίσης από μεγάλο ύψος.

Διάβημα από το ΥΠΕΞ

Στο τέλος της ημέρας το Υπουργείο Εξωτερικών, λαμβάνοντας τα συγκεντρωτικά στοιχεία της έκνομης τουρκικής δραστηριότητος στο Αιγαίο, από το ΓΕΕΘΑ προτίθεται να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα και να
ενημερώσει επισήμως τους διεθνείς οργανισμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ, κινούμενο έτσι για πρώτη φορά από την Κυριακή το πρωί που ξεκίνησαν οι Τούρκοι τις σοβαρές προκλήσεις τους στο Αιγαίο.