Πέντε, από τους επτά συνολικώς νεοσυλλέκτους του Κέντρου Εκπαιδεύσεως νεοσυλλέκτων Μεσολογγίου οι οποίοι εμφανίζοντας στη γνωστή φωτογραφία που ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη γνωστή φωτογραφία να σχηματίζουν το λεγόμενο «αλβανικό αετό», σύμβολο του αλβανικού αλυτρωτισμού, καθώς και ο όγδοος συνάδελφός τους ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία, έλαβαν εξάμηνη αναβολή από το να υπηρετήσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Οι υπόλοιποι δεν ζήτησαν και θα υπηρετήσουν κανονικώς με την υπόλοιπη σειρά τους.

Πιο συγκεκριμένα. Κανένας νεοσύλλεκτος δεν έχει εισέτι ορκιστεί, καθώς η σειρά τους ορκίζεται κανονικώς σε όλα τα ΚΕΝ στις 10 Φεβρουαρίου. Οι πέντε λοιπόν ζήτησαν, όπως άλλωστε έχουν δικαίωμα όλοι οι νεοσύλλεκτοι, να διακόψουν ουσιαστικώς τη θητεία τους επικαλούμενοι «ψυχολογικού λόγους υγείας». Οδηγήθηκαν ενώπιον της Υγειονομικής Επιτροπής του 414 Στρατιωτικού Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, από την οποία και έλαβαν την εξάμηνης διάρκειας αναβολή.

Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές του ΓΕΣ που ερωτήθησαν σχετικώς, «η επιβληθείσα ποινή δεν υπολογίζεται κατά τον χρόνο της αναβολής αλλά υπολογίζεται από τη στιγμή που θα έλθουν πάλι στο Στρατό για να υπηρετήσουν την υπόλοιπη θητεία τους.

Θυμίζουμε ότι όλοι τιμωρήθηκαν μετά τη διενέργεια της πειθαρχικής ΕΔΕ από 50 ημέρες φυλακή από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκ.Στεφανή, το ανώτατο που μπορούσε να επιβάλλει, η οποία ποινή αυξήθηκε κατά δέκα ημέρες από τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης, ως έχει το δικαίωμα, που είναι επίσης το ανώτατο όριο ποινής που μπορεί και αυτός να επιβάλλει. Από τους νεοσύλλεκτους, ο ένας ο οποίος ανέβασε τη φωτογραφία στο facebook τιμωρήθηκε με επιπλέον 40 ημέρες φυλακή (σύνολο 100 μέρες), ενώ ο άλλος ο οποίος τράβηξε τη φωτογραφία με το κινητό του τιμωρήθηκε με επιπλέον 10 ημέρες φυλακή (σύνολο 70 ημέρες γι’ αυτό. Όλοι οι υπόλοιποι έχουν από 60 ημέρες.

Τώρα, οποιαδήποτε ποινή φυλακίσεως μέχρι 20 ημέρες δεν υπηρετείται ως επιπλέον χρόνος, μετά το πέρας της κανονικής θητείας. Κάθε ποινή όμως πάνω από 20 ημέρες, όπως σε όλες τις περιπτώσεις που προαναφέραμε, υπηρετείται από τον υπόχρεο μετά το πέρας της (θεωρητικής) ημερομηνίας απολύσεώς του και ως επιπλέον χρόνος αυτής.