Απόβαση Τούρκων πρακτόρων στην Αθήνα για τους 8 αξιωματικούς
Στον Αρειο Πάγο βρέθηκαν στελέχη της ΜΙΤ για την υπόθεση
Φόβο για τη ζωή τους εκφράζουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωµατικοί που κατηγορούνται από τη γείτονα για συµµετοχή στο πραξικόπηµα κατά του Ερντογάν, πιστεύοντας ότι όσο παραµένουν επί ελληνικού εδάφους υπάρχει κίνδυνος είτε έκδοσής τους είτε απαγωγής τους «από πράκτορες της ΜΙΤ». Σύµφωνα µε πληροφορίες των «Παραπολιτικών», το πρωί της 26ης Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της ετυµηγορίας του δικαστηρίου, καταγράφηκε «ασυνήθης δραστηριότητα» στις εγκαταστάσεις του πρώην Ολυµπιακού Χωριού, όπου κρατούνται, ενώ ενισχύθηκαν τα µέτρα φρούρησης και του Αρείου Πάγου, όπου µεταφέρθηκαν.
Η συνεδρίαση διήρκεσε µόλις 15 λεπτά, παρά ταύτα η έξοδός τους από το κτίριο πραγµατοποιήθηκε µιάµιση ώρα αργότερα, υπό πλήρη µυστικότητα, από το υπόγειο παρακείµενο πάρκινγκ, αν και τις προηγούµενες φορές η Αστυνοµία χρησιµοποιούσε την κεντρική είσοδο του κτιρίου επί της Λ. Αλεξάνδρας. Κατά τις ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε ότι είχαν εισέλθει στην αίθουσα της Ολοµέλειας «τουλάχιστον δύο Τούρκοι πράκτορες και ένας Τούρκος δικηγόρος» πλησιάζοντας τους κατηγορουµένους σε απόσταση αναπνοής. Ενας αξιωµατικός της Ασφάλειας αντελήφθη την παρουσία τους και κράτησε µέσα στην αίθουσα τους στρατιωτικούς µέχρι να εκκενωθεί ο χώρος για περίπου µία ώρα. Κι ενώ άπαντες περίµεναν να εξέλθουν από την κεντρική είσοδο και να κάνουν δηλώσεις, εκείνοι «φυγαδεύτηκαν» µε κινηµατογραφικό τρόπο και έκτοτε φυλάσσονται από αστυνοµικούς των Ειδικών ∆υνάµεων.
Η δε απόφαση, στα µέσα της εβδοµάδας, του ∆ιοικητικού Πρωτοδικείου, µε την οποία παρατείνεται η κράτησή τους για «τουλάχιστον τρεις µήνες ακόµη», έλυσε τα χέρια των Αρχών, καθώς το επόµενο διάστηµα πρόκειται να µεταφερθούν εκ νέου σε άλλο χώρο, λόγω των πληµµελειών που έχουν καταγραφεί στην «έκθεση τρωτότητας» των συγκεκριµένων Ολυµπιακών εγκαταστάσεων.
ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Οι «8» φαίνεται να επέµειναν στο αίτηµα απόλυσής τους έχοντας κατά νου την έξοδό τους από την Ελλάδα, µε τελικό προορισµό τη Γερµανία, όπου έχουν αναζητήσει «καταφύγιο» και άλλοι κατηγορούµενοι για συµµετοχή στο πραξικόπηµα της 15ης Ιουλίου 2016. Μεταξύ αυτών λέγεται ότι είναι ο στρατιωτικός και ο ναυτικός ακόλουθος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, οι οποίοι στις αρχές του περασµένου Αυγούστου εξαφανίστηκαν και εντοπίστηκαν µερικές ηµέρες αργότερα από τη ΜΙΤ σε ιταλικό λιµάνι, όπου κατέφθασαν ταξιδεύοντας µε πλαστά διαβατήρια από την Πάτρα. Πρόκειται για τον συνταγµατάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον πλοίαρχο Χαλίν Τουντς. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, στηλιτεύοντας τη στάση της ∆ιεύθυνσης Αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, η οποία «έχασε από τα µάτια της δύο τόσο σηµαντικούς στόχους», σηµειώνουν µε έµφαση ότι οι οκτώ αξιωµατικοί δεν είχαν σχέση µαζί τους, «ούτε ήταν δυνατόν να αποκτήσουν, αφού οι κρατούµενοι είναι χαµηλόβαθµοι αξιωµατικοί της Αεροπορίας Στρατού, µε αντικείµενο δραστηριότητας τον χειρισµό και την τεχνική επίβλεψη ελικοπτέρων». Ωστόσο, θέλουν να «περπατήσουν» στο ίδιο «µονοπάτι», όντας πεπεισµένοι ότι η Αγκυρα θα ζητήσει εκ νέου την έκδοσή τους στην Τουρκία, παρέχοντας διαβεβαιώσεις στην ελληνική πλευρά για «δίκαιη δίκη, χωρίς βασανισµούς και απάνθρωπες συµπεριφορές εναντίον τους», όπως λένε ειρωνικά οι συνήγοροί τους.
Στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν η Γερµανία
Η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν εισήλθε καν στην ουσία των κατηγοριών που αντιµετωπίζουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωµατικοί για ενδεχόµενη συµµετοχή τους στο πραξικόπηµα και την απόπειρα δολοφονίας του Ρ.Τ. Ερντογάν. Το σκεπτικό της επικεντρώνεται µόνο στη µη έκδοσή τους, συνεπώς οι οκτώ θεωρούνται ύποπτοι για τις συγκεκριµένες ενέργειες και υπό αυτό το πρίσµα αντιµετωπίζονται από τις τουρκικές µυστικές υπηρεσίες. ∆ιπλωµατικοί παράγοντες, διαβάζοντας πίσω από τις γραµµές του πρόσφατου non paper της Αγκυρας, σηµειώνουν ότι στόχος του Τούρκου προέδρου είναι η Γερµανία. Στο άτυπο ενηµερωτικό σηµείωµα των Αρχών της γείτονος αναφέρεται συγκεκριµένα για την τύχη των αιτηµάτων έκδοσης προσώπων που έχει κάνει η Τουρκία στην Ε.Ε.: «Μεταξύ του 20072016 η Τουρκία ζήτησε την έκδοση 399 εγκληµατιών από 21 ευρωπαϊκές χώρες. Πολλά από τα αιτήµατα αφορούν εγκληµατίες των τροµοκρατικών οργανώσεων PKK, DHKP/C, TKP/ ML και της Al-Qaeda. Η Ευρώπη έχει εκδώσει µόνο 11 από τους 399 εγκληµατίες, ενώ 271 αιτήµατα απορρίφθηκαν και 117 εκκρεµούν. Από τους 11, οι τέσσερις εκδόθηκαν από τη Ρουµανία, οι τρεις από τη Γερµανία και οι δύο από την Αυστρία. Η Τουρκία, από την πλευρά της, έχει λάβει επτά αιτήµατα έκδοσης, αποδέχθηκε τα τέσσερα, ένα απορρίφθηκε και ένα εκκρεµεί. Η Γερµανία δεν εκδίδει µέλη της τροµοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ, αγνοώντας πλήρως τα αιτήµατα που υποβάλλει η Τουρκία από το 2007 για µέλη του PKK. Η Τουρκία έχει υποβάλει 136 αιτήµατα για έκδοση τροµοκρατών από τη Γερµανία, µε το Βερολίνο να έχει ανταποκριθεί θετικά µόνο σε τρία…». Σύµφωνα µε την τουρκική κυβέρνηση, τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι «η Γερµανία είναι η χώρα όπου κρύβονται οι περισσότεροι τροµοκράτες». Χωριστό κεφάλαιο αποτελεί η τύχη των αιτηµάτων έκδοσης που έχει υποβάλει σε ευρωπαϊκές χώρες η Τουρκία για πρόσωπα που κατηγορούνται για σχέση µε τον ιµάµη Φετουλάχ Γκιουλέν και συλλήβδην χαρακτηρίζονται µέλη της «τροµοκρατικής οργάνωσης FETO». Σύµφωνα µε τις τουρκικές Αρχές, µέχρι στιγµής καµία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει εκδώσει έστω και ένα µέλος της οργάνωσης, ενώ τα πυρά στρέφονται και πάλι προς τη Γερµανία, η οποία δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήµατα για έκδοση 22 ατόµων που σχετίζονται µε τον Γκιουλέν. Γίνεται αντιληπτό ότι η Ελλάδα βρίσκεται για ακόµη µία φορά στο επίκεντρο σοβαρότατων διεθνών διενέξεων και η υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών παραπέµπει στο παλιό φιάσκο µε τον φυλακισµένο ηγέτη των Κούρδων, Αµπντουλάχ Οτσαλάν.