Λίγες ώρες πριν από την συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου του ζητήματος αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου σε παρέμβαση της στην ΕΡΤ αναφέρθηκε σε «πόλεμο» από μεμονωμένα πρόσωπα και φορείς εναντίον των δικαστικών και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συζητείται το θέμα.

Η κυρία Θάνου ανέφερε ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ορίστηκαν το 1975-πριν από 42 χρόνια- στα 67 για τους ανώτατους δικαστικούς και στα 65 για τους ανώτερους . «Τώρα με την πάροδο του χρόνου υπάρχει μεγάλη διάσταση μεταξύ του προσδόκιμου ζωής και των ορίων ηλικίας» είπε η κυρία Θάνου η οποία χαρακτήρισε «εκρηκτικό» το πρόβλημα που δημιουργείται καθώς το 2016 ανέβηκαν τα όρια ηλικίας για τους δημόσιους υπαλλήλους από τα 65 στα 67 με αποτέλεσμα μια διάταξη προστασίας των δικαστών να καταστεί δυσμενής γι αυτούς. «Ο δικαστής είχε πάντα μεγαλύτερο όριο ηλικίας από όλους στο δημόσιο» είπε.

Η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επεσήμανε ότι υπάρχει δυσαρμονία και με βάση το ευρωπαικό κεκτημένο καθώς σχεδόν σε όλες της χώρες έχει αυξηθεί το όριο ηλικίας με δυνατότητα παράτασης για άλλα δύο χρόνια ενώ τόνισε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται αύριο να γνωμοδοτήσει για το πρόβλημα αυτό. «Υπάρχει πλέον ανάγκη άμεσης εναρμόνισης των διατάξεων του Συντάγματος με τους στόχους του Συνταγματικού νομοθέτη» τόνισε χαρακτηριστικά. «Εμείς δεν θα υποδείξουμε. Είναι θέμα των δύο άλλων εξουσιών να αποφασίσουν» πρόσθεσε.

Η κυρία Θάνου ανέφερε ότι πρόκειται για αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικαστικών και ζήτημα της κυβέρνησης να βρει τον τρόπο εναρμόνισης και αναφερόμενη σε όσους αντιδρούν επεσήμανε πως « ίσως να έχουν άλλα κίνητρα όσοι διαμαρτύρονται.» Όταν ρωτήθηκε για τις απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Στ. Κοντονή είπε πως είναι «προσωπικές επιστημονικές» ενώ απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως «οι εισαγγελείς θεωρούμε ότι προέτρεξαν και θα έπρεπε να περιμένουν τη δική μας απόφαση πρώτα.