Με «μπαλαντέρ» τις πανελλαδικές εξετάσεις παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο πολυνομοσχέδιο για το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας που περιλαμβάνει διατάξεις για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ο κ. Γαβρόγλου προανήγγειλε για μια ακόμη φορά κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων με τη μορφή που έχουν σήμερα, θέτοντας ως χρονικό ορίζοντα την τριετία για την εφαρμογή νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Με το νέο σύστημα, βασικό κριτήριο για τη εισαγωγή σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, θα είναι ο βαθμός που θα έχουν οι υποψήφιοι στο αναβαθμισμένο Εθνικό απολυτήριο τους. Το νομοσχέδιο για την «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, επί της αρχής και κατ΄ άρθρο. Συγκεκριμένα, ψηφίστηκε επί της αρχής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Ένωσης Κεντρώων και του Ποταμιού, παρόν ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ., του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε  απαράδεκτο το υπάρχον σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων στα σχολεία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βασανίζει τους μαθητές. Όπως είπε «οι πανελλαδικές εξετάσεις  πρέπει να αποδραματοποιηθούν. Είναι αδιάβλητες αλλά δεν έχουν παιδαγωγικό χαρακτήρα. Επιτυγχάνει μόνο όποιος τα έχει ‘μάθει απ έξω’. Έτσι «τυραννιούνται  τα παιδιά». Ο υπουργός Παιδείας τόνισε ακόμη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πως σιγά- σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από το χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού».  

Επιτροπή οικονομικών για την παιδεία Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά  στην σύσταση επιτροπής οικονομικών για την παιδεία, προαναγγέλοντας ότι σήμερα Παρασκευή, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την συγκρότηση της. Όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, στην επιτροπή αυτή για τα οικονομικά της εκπαίδευσης θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α. «Δεν υπήρξε τέτοια Επιτροπή για τα Οικονομικά από τα προνήπια μέχρι και τα διδακτορικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους» τόνισε. «Θα είναι μια Επιτροπή που θα μελετήσει τα οικονομικά της Εκπαίδευσης και η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα  καταφέρει σε τρία χρόνια τουλάχιστον να κλείσει τις ψαλίδες ως προς τις ανελαστικές δαπάνες, για να μην υπάρχει η παθογένεια που υπάρχει μέχρι σήμερα τουλάχιστον ως προς αυτό το σημείο. Την Παρασκευή  είναι η πρώτη συνεδρίαση αυτής της Επιτροπής και πιστεύουμε ότι μέχρι τον Ιούνιο να έχουμε τα πρώτα πολύ καλά αποτελέσματα» συνέχισε. Σχετικά με το θέμα της «Αντιγόνης» και της φημολογίας που ξεκίνησε περί κατάργησης της διδασκαλίας της στα σχολεία, ο κ. Γαβρόγλου προχώρησε σε νέες διαψεύσεις. Όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου σχετικά «αυτά τα έχουν κατασκευάσει κάποιοι  που νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες των Αρχαίων Κειμένων. Πρόκειται για  άτομα και νοοτροπίες, , που έχουν απωθήσει χιλιάδες νέους  από τα Αρχαία Ελληνικά. Τα ψεύδη  και οι κατασκευασμένες ειδήσεις να σταματήσουν».  

Η θεματική εβδομάδα

Στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο θέμα της «θεματικής εβδομάδας» στα σχολεία. Το θέμα όπως είναι γνωστό αφορά την συζήτηση θεμάτων διατροφής, εθισμού και διαφυλετικών σχέσεων, ενώ προκάλεσε αντίδραση σε εκπαιδευτικούς και πολιτικούς κύκλους καθώς αναζητήθηκε η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης σε ένα σχολικό έτος με χρόνους στους οποίους δεν καλύπτεται καν η διδακτέα ύλη των περισσοτέρων διδακτικών αντικειμένων. Σχετικά μ αυτό ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως κανένας γονέας δεν θα μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από την Θεματική Εβδομάδα καθώς «το πρόγραμμα είναι υποχρεωτικό. Θα συζητηθούν ενότητες όπως διατροφής, εθισμού  και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνία τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».      

Αντιπαράθεση με το ΤΕΙ ΑΘήνας  

Με ένα νομοσχέδιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές να βρίσκεται υπό διαμόρφωση και τους εκπροσώπους της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας να αναμένουν με αγωνία την τελική μορφή του, αντιπαράθεση ξεσπάει τώρα ανάμεσα στο ΤΕΙ της Αθήνας και το υπουργείο Παιδείας για το θέμα των μετεγγραφών. Χθες Πέμπτη, δόθηκε εντολή προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας να κινηθούν οι διαδικασίες πειθαρχικής δίωξης  κατά  της διοίκησης του ΤΕΙ Αθήνας  επειδή πέντε τμήματα  του Ιδρύματος αποφάσισαν τη μη εγγραφή των  270 μετεγγραφέντων φοιτητών που υπερβαίνουν το 15% που προβλέπει ο νόμος. Σχετική ερώτηση έκανε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Γ. Δελής. Επ αυτού ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε σε σκληρό τόνο στην Βουλή πως «Δεν θα ανεχθούμε παιχνίδια στις πλάτες των φοιτητών», ενώ ζήτησε από τους προέδρους των τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας «να μη δημιουργούν εντάσεις» στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας. Πάντως, οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας , ζητώντας την παρέμβαση του υπουργού , ώστε να εγγραφούν έγκαιρα στις σχολές τους και να μην χάσουν το εξάμηνο. Όπως είναι γνωστό, τα Τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας -Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ,Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων/Κατεύθυνση Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τεχνολογίας Τροφίμων, με ξεχωριστές Συνελεύσεις τους, αποφάσισαν ότι δεν είναι εφικτό να πραγματοποιήσουν υπεράριθμες εγγραφές φοιτητών  κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας ,  που καθορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων είναι στο 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων κατ’ έτος αναφοράς. Τα τμήματα συζήτησαν το θέμα σε Συνέλευση του ΤΕΙ Αθήνας, όπου αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνει από το Ίδρυμα και τα Τμήματά του η σχετική δικαστική προσφυγή κατά του πίνακα των μετεγγραφόμενων .