Τις πύλες του στο κοινό άνοιξε το Αρχοντικό της Αγίας Φιλοθέης της Αθηναίας (οικία Μπενιζέλου-Παλαιολόγων), ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτήρια της Αθήνας, με την τέλεση του αγιασμού των εγκαινίων από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Πρόκειται για το αρχοντικό της βυζαντινής οικογένειας των Μπενιζέλων-Παλαιολόγων, ένα κτήριο με συνεχή ζωή από τον 16ο αιώνα, που θα λειτουργεί με την ευθύνη του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 

 

Μέσα στο κτήριο φυλασσόταν το σκήνωμα της Αγίας Φιλοθέης μέχρι να παραδοθεί στις αρχές του 20ου αιώνα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

 

Το όλο κτηριακό συγκρότημα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως μουσείο, αφού σε αυτό αποτυπώνονται σημαντικές περίοδοι της ιστορικής διαδρομής της ίδιας της Αθήνας. Στα έγκατά του -σε βάθος περίπου 4,5 μέτρων- βρίσκονται τα υπολείμματα του ρωμαϊκού τείχους. Στο ισόγειο μπορεί κανείς να βρει ίχνη από παλαιότερα κτίσματα του 16ου αιώνα -εποχή κατά την οποία έζησε εκεί η Αγία Φιλοθέη-, ενώ στον επάνω όροφο, που προστέθηκε πολύ αργότερα, συναντάμε την αρχιτεκτονική ενός τυπικού αθηναϊκού αρχοντικού της περιόδου της πρώιμης και μέσης οθωμανοκρατίας. Το κτήριο μετά την αποκατάστασή του διατηρεί τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τα αρχοντικά της εποχής, όπως λ.χ. την κομψή μαρμάρινη τοξωτή στοά στο ισόγειο, το ανοικτό ευρύχωρο ξύλινο χαγιάτι σε σχήμα Τ στον όροφο, τον κλειστό εξώστη στη νότια πλευρά του που βλέπει προς την Ακρόπολη, τα δώματα με τα τζάκια, τους περιμετρικούς σοφάδες και τους περίτεχνους φεγγίτες.

 

Στην ομιλία του ο κ. Ιερώνυμος χαρακτήρισε «πολιτιστικό πνεύμονα για την πρωτεύουσα το αρχοντικό των Μπενιζέλων», επισημαίνοντας ότι «αυτά τα ερείπια, αυτός ο χώρος που αναγεννιέται θα είναι ένα σχολείο μιας καινούργιας μορφής, στην τέχνη και στην καθημερινή ζωή».

«Σήμερα σε μία εποχή που νομίζουμε ή νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να μας πνίξουν, ως χώρα, θεωρώ ότι μπορεί να μας βοηθήσει, ο πολιτισμός μας. Αυτός ο πολιτισμός που φώτισε ακόμη και αυτούς που μας πολεμούν σήμερα, που περιφρονείται, αλλά για όσους γνωρίζουν κρύβει τεράστια δύναμη», σημείωσε.

 

Επίσης, ο αρχιεπίσκοπος απηύθυνε μήνυμα ενότητας και συνεργασίας σε όλους τους Έλληνες λέγοντας «όταν, κατορθώνουμε και συνεργαζόμαστε δημιουργούμε θαύματα».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην ανάγκη συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας. «Η Εκκλησία, είπε, να δίνει πλούσια τα στοιχεία που έχει από την παράδοση και την δική της ιδιοκτησία και η Πολιτεία να αίρει τις δυσκολίες και να βοηθάει με τον δικό της τρόπο, ώστε να δημιουργούνται τέτοιες εστίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

πηγη: naftemporiki.gr