Το Ίδρυμα περνάει ίσως μια απο τις πιο «θολές» περιόδους την ιστορία του με την νέα διοίκηση του σε σχεσεις έντασης με τους διδάσκοντες. Πρόσφατα δε, ο Ενιαίος Φορέας Μελών ΔΕΠ, είχε καταγγείλει την ελλιπή εκπροσώπηση της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΑΠ στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής του, τη δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών και τη μεταβολή του αριθμού των φοιτητών, αλλά και τις αναθέσεις έργου σε εκπαιδευτικό προσωπικό χωρίς να ληφθεί έγκριση των αρμοδίων κοσμητειών.

Το Ίδρυμα συνολικά προσφέρει 6 προπτυχιακά και τα 27 μεταπτυχιακά προγράμματα.

Η αρνητική βαθμολογία

Η σχετική προκήρυξη για τα Μέλη Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.) 2017-2020, που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημερες αφορά, σε 235 ετήσιες Θεματικές Ενότητες και σε 4 Εργαστηριακές Θεματικές Ενότητες των μόλις 6 Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών και των 27 Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Ειδίκευσης για τα ακαδημαϊκά έτη 2017-2018, 2018-19, 2019-20.

Κανονικά, τα μέλη Σ.Ε.Π. (οι διδάσκοντες δηλαδη) συνάπτουν συμβάσεις ανάθεσης έργου ή συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ενός ακαδημαϊκού έτους - δέκα (10) μηνών - για την κάλυψη συγκεκριμένων εκπαιδευτικών αναγκών κάθε ακαδημαϊκού έτους και μέχρι τη συμπλήρωση τριετίας από την προκήρυξη.

Εφέτος λοιπόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στα κριτήρια επιλογής των διδασκόντων που αναφέρονται στην σχετική προκήρυξη, υποβαθμίζεται η πολυετης ακαδημαϊκή εμπειρία των υποψηφίων μελών Σ.Ε.Π. και εκφράζεται η ανάγκη «ανανέωσης» του Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Ε.Α.Π.
Έτσι, σε μια σειρά κριτηρίων επιλογής συνολικής δυνατής μοριοδότησης 120 μονάδων, εισάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Ιδρύματος, αρνητική μοριοδότηση μέχρι 15 έτη για τους υποψήφιους που έχουν διατελέσει μέλη Σ.Ε.Π.

Για το λόγο αυτό , για κάθε ακαδημαϊκό έτος σύμβασης προϋπηρεσίας, θα τους αφαιρείται μία μονάδα, μέχρι τα 15 έτη.

Αντίστοιχα για τους υποψήφιους, που δεν είχαν ποτέ σύμβαση με το Ε.Α.Π., θα τους προστίθενται, στην τελική μοριοδότηση 20 μονάδες.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στην ακαδημαΙκή κοινότητα του Ιδρύματος, αλλά και την ευρύτερη κοινότητα των ΑΕΙ, ενώ ακούγονται φήμες περι προσβολής της προκήρυξης αυτής ως αντισυνταγματικής στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας