Νέο αλαλούμ με τις Πανελλαδικές εξετάσεις
Ποιες είναι οι σκέψεις του υπουργείου Παιδείας
Επειδοσιακές αναμένεται ότι θα είναι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Το θέμα της μείωσης του αριθμού των εισακτέων στις Σχολές υψηλής ζήτησης «βάζει φωτιές» στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας, καθώς τώρα το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο να «ανοίξει» εκ νέου το σύστημα για την κατάθεση αιτήσεων-δηλώσεων συμμετοχής στην εξεταστικη διαδικασία που έκλεισε στις 10 Μαρτίου.
Στην περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, θα μπορέσουν οι αριστούχοι που καταγγέλουν ότι αδικούνται με τις λιγότερες θέσεις στα «ρετιρέ» των ΑΕΙ, να δηλώσουν εαν το θέλουν και 5ο εξεταζόμενο μάθημα. Έτσι θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε 2 επιστημονικά πεδία όσοι μαθητές δήλωσαν μόνο τέσσερα μαθήματα, στοχεύοντας αποκλειστικά στις Σχολές υψηλής ζήτησης ενός μόνο επιστημονικού πεδίου.
Οι γονείς των αριστούχων είχαν καταγγείλει ότι ο υπουργός Παιδείας αρχικά ανέφερε ότι φέτος δεν θα γίνει μείωση εισακτέων και στην συνέχεια το αναίρεσε, ενώ οι μαθητές είχαν ήδη καταθέσει τις αιτήσεις συμμετοχής τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις (χωρίς επιλογή εξέτασης σε 5ο μάθημα που δίνει πρόσβαση και σε 2ο πεδίο).
Η σκέψη του υπουργείου Παιδείας να ανοίξει ξανα το σύστημα για επιλογή και πεμπτου μαθήματος ωστόσο, προκαλεί μεγαλύτερες αντιδράσεις στους γονείς των υποψηφίων. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας που εκπροσωπούν 85.000 μαθητές και 170.000 γονείς, μιλούν για «εμπαιγμό».
Κάνουν λόγο για «απίστευτη προχειρότητα του υπουργείου Παιδείας» και αναφέρουν ότι το δικό τους αίτημα είναι να ανακληθεί άμεσα «η αιφνιδιαστική – μόλις 2 μήνες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις - και άδικη απόφαση του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου για τη βάναυση – και άνευ προηγουμένου – μείωση των θέσεων εισακτέων σε παραγωγικές σχολές υψηλής ζήτησης».
Προσθέτουν ακόμη ότι «είναι αδύνατον ένας μαθητής να προετοιμαστεί επαρκώς σε 5ο μάθημα μέσα σε 2 μόλις μήνες», αναφέρονται σε «πολιτικα τερτίπια» και «διαπιστώνουν ότι κάποιοι κάνουν κινήσεις σκοπιμότητας στην πλάτη τους» ενώ ζητούν παρέμβαση στο θέμα του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα.
Πάντως η μειωση των εισακτέων στις Σχολές υψηλής ζήτησης των ΑΕΙ με παράλληλα αύξηση των θέσεων στην επαρχία και τις Σχολές χαμηλής ζήτησης είναι ένα φαινόμενο που δεν ξεκίνησε φέτος, αλλά αποτελεί πρακτική των τελευταίων τεσσάρων ετών τουλάχιστον. Ωστόσο εφέτος η μείωση είναι μεγαλύτερη στα «ρετιρέ» των ΑΕΙ και σε Σχολές όπως οι Ιατρικές, όπου έφτασε και το 20% σε σχέση με πέρυσι.