Μικτός σχηματισμός με τη συμμετοχή όλων (σχεδόν) των συμμετεχόντων στη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος ’17» πρόκειται να πραγματοποιήσει χαμηλή διέλευση για λήψη φωτογραφιών (photo opportunity) πάνω από την Αθήνα με φόντο τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, περίπου στις 12:30-12:35 το μεσημέρι.

Ο σχηματισμός, αποτελούμενος από ένα μαχητικό F-16 Blk.50 της ΠΑ, ένα ισραηλινό F-16 Blk.30 της IAF, ένα ιταλικό AMX της ITAF και ένα F-4E της ΠΑ, θα εκτελέσει δύο διελεύσεις άνωθεν του Μνημείου της Ακροπόλεως και ακολούθως, περί ώρας 12:45, θα διέλθει πάνω από τον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα και περί ώρας 13:00 πάνω από τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Αυτό γίνεται γνωστό για δύο λόγους. Αφενός για να μην ακούσουν το θόρυβο των αεροσκαφών οι κάτοικοι των προαναφερθεισών περιοχών και τα δουν να πετούν χαμηλά και – ευλόγως – ανησυχήσουν και αφετέρου για να μπορέσουν όσοι είναι φίλοι της φωτογραφίας ή aircraft spotters να πάρουν τα φωτογραφικά τους σύνεργα και να στήσουν καρτέρι για να βγάλουν τις δικές τους φωτογραφίες του σχηματισμού.

Σημειώνεται ότι στο σχηματισμό θα συμμετέχουν αεροσκάφη από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, τις ΗΠΑ (USAFE), το Ισραήλ και την Ιταλία, ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο αν θα πετάξει και αεροσκάφος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που επίσης συμμετέχουν στην άσκηση.