Ένα εξαιρετικά εντυπωσιακό βίντεο διάρκειας 2:30 έδωσε στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) και αφορά τη συμμετοχή του επίλεκτου Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ), στη μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική, άσκηση «Ηνίοχος 2017», που σχεδιάζεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και υλοποιείται με έδρα το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος και στόχους σε όλο το εύρος του FIR Αθηνών.

Το ΕΤΑ αποτελεί τμήμα των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων του Στρατού Ξηράς και επιχειρησιακώς υπάγεται από τον καιρό της ειρήνης, μέσω της Διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, στον εκάστοτε Αρχηγό του Κλάδου.

Στο συγκεκριμένο βίντεο οι άνδρες του ΕΤΑ πραγματοποίησαν άλμα ελευθέρας πτώσεως από αεροσκάφος C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, κάνοντας χρήση της τεχνικής ΗΑΗΟ (=High Altitude High Opening). Αυτό πρακτικώς σημαίνει ότι οι αλεξιπτωτιστές εγκατέλειψαν το αεροσκάφος στα 20.000 πόδια ύψος, χρησιμοποιώντας συσκευές οξυγόνου και εν συνεχεία άνοιξαν τα αλεξίπτωτα στα 18.500 πόδια, οπότε χρησιμοποιώντας τα αυτά πραγματοποίησαν διείσδυση προς τη ζώνη ρίψεως που απείχε χιλιόμετρα από το σημείο εξόδου τους από το αεροσκάφος.

Αυτή είναι μία τακτική που χρησιμοποιούν οι κομάντος των μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων προκειμένου να διεισδύσουν χωρίς να «προδοθεί» η παρουσία τους από το ίχνος ενός μεταφορικού αεροσκάφους στο εχθρικό ραντάρ. Σε ασκήσεις όπως ο «Ηνίοχος» οι επίλεκτοι κομάντος του ΕΤΑ (ή άλλων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων) κατευθύνονται προς τον «στόχο» και πραγματοποιούν κατάδειξη αυτού με δέσμη λέϊζερ τη συγκεκριμένη ώρα που ο στόχος προσβάλλεται από τα μαχητικά αεροσκάφη που είναι εφοδιασμένα με βόμβες λέϊζερ, που προσβάλλουν με απόλυτη ακρίβεια τον στόχο και το συγκεκριμένο σημείο αυτού, που «καταυγάζεται» από τον καταδείκτη λέϊζερ των κομμάντος.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά απαιτητική αποστολή, που απαιτεί πολύ μεγάλο βαθμό συντονισμού μεταξύ των τμημάτων στο έδαφος και στον αέρα, και μπορεί να γίνει είτε μέρα είτε νύχτα.