Πρωτοφανής και αήθης πρόκληση της Άγκυρας σήμερα, ημέρα επίσημου πένθους για την Ελλάδα και τις Ένοπλες Δυνάμεις που θρηνούν την απώλεια των τεσσάρων στελεχών τους, που δεν σεβάστηκε το τριήμερο εθνικό πένθος για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου UH-1H Huey στο Σαραντάπορο Ελασσώνος.

Μάλιστα, συνιστά διπλή ασέβεια, καθώς το σημείο που επέλεξαν να προκαλέσουν με διαδοχικές υπερπτήσεις ήταν η νήσος Κίναρος στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, όπου τον Φεβρουάριο του 2016 είχε συντριβεί το ελικόπτερο ΑΒ-212 («ΠΝ-28») του Πολεμικού Ναυτικού, με αποτέλεσμα τον θάνατο των τριών μελών του πληρώματός του.

Η πρωτοφανής και «αντιεπαγγελματική» αυτή ενέργεια της Άγκυρας προκάλεσε το δεικτικό σχόλιο του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Καμμένου στο twitter: «Οι παραβιάσεις ημέρα πένθους των Ελληνικών ΕΔ για τη θυσία 4
αξιωματικών σήμερα και ενός στρατιώτη εχθές δείχνουν την ποιότητα των Τούρκων.»

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το ΓΕΕΘΑ έξι τουρκικά μαχητικά από τα οποία τα 4 F-16 και 2 F-4E “Terminator”, παραβίασαν στις 16:23 το FIR Αθηνών μεταξύ Χίου και Σάμου, και εν συνεχεία «έσπασαν» σε μια τετράδα αποτελούμενη από 2 F-16 και 2 F-4E, το οποίο στις 16:23 πέταξε σε ύψος 26.000 ποδών πάνω από τη νησίδα Κίναρος του νοτιανατολικού Αιγαίου. Τρία λεπτά αργότερα, στις 16:26, το άλλο «ζευγάρι» F-16, πραγματοποίησε υπέρπτηση σε ύψος 22.000 ποδών πάλι πάνω από την Κίναρο. Δύο από τα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Άλλα τρία αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235, μαζί με τα έξι προαναφερθέντα μαχητικά, πραγματοποίησαν 63 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου, από τις οποίες 17 και 18 αντιστοίχως από τα CN-235 και 28 από την εξάδα των μαχητικών, καθώς και πέντε παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Όλα τα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, που απογειώθηκαν για τον σκοπό αυτό, χωρίς να σημειωθεί κάποια εμπλοκή.