Συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη την Ελλάδα, όπως και σε πολλές χώρες του κόσμου, έχουν προγραμματιστεί για την Πρωτομαγιά, ημέρα που έχει τις ρίζες της, στην εξέγερση των εργατών του Σικάγο, όπου το Μάη του 1886 τα εργατικά συνδικάτα ξεσηκώθηκαν, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ καλούν σε συγκέντρωση τη Δευτέρα στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή.

Το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα και στη συνέχεια σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία, η ΚΕΕΡΦΑ και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς καλούν σε συγκεντρώσεις στις 10.30 π.μ. στο Μουσείο.

Επίσης, η Λαϊκή Αντίσταση ΑΑΣ και το συνδικάτο «Ταξική Πορεία» καλούν στις 11 στην Ομόνοια: «131 χρόνια μετά, λοιπόν, οι διεκδικήσεις των εργατών του Σικάγου δεν είναι μια απλή ιστορία του παρελθόντος, είναι η ζωντανή ιστορία του σημερινού εργάτη που καλείται να σταθεί ξανά στα πόδια του και να αντιμετωπίσει τον ταξικό του αντίπαλο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο «Ταξική Πορεία».
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξήγγειλαν και νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 17 Μαΐου. Οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν στην απεργία δήλωσαν ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση αιφνιδιάσει και φέρει νωρίτερα τα μέτρα για ψήφιση, η ημερομηνία της Απεργίας θα επανακαθοριστεί.

Συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη

Με τρεις διαφορετικές απεργιακές συγκεντρώσεις θα τιμήσουν την Πρωτομαγιά σωματεία, φορείς και κόμματα την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.

Η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και την Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων στις 10:30 στο μνημείο του Εργάτη μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ.

Στις 10:00 το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου.

Την ίδια ώρα η Λαϊκή Ενότητα, μαζί με την ΟΚΔΕ, το Ξεκίνημα και το ΣΕΚ θα πραγματοποιήσουνε συγκέντρωση στην συμβολή των οδών Εγνατία με Αγίας Σοφίας.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς την Πρωτομαγιά

Aκινητοποιημένα θα είναι τα τρόλεϊ αύριο, 1η Μαΐου, ενώ τα λεωφορεία θα κινηθούν από 9 το πρωί έως 9 το βράδυ, και ο ηλεκτρικός από τις 8 το πρωί έως τη λήξη της βάρδιας, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό και το τραμ.

Ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος, ενώ τα δρομολόγια του μετρό δεν θα πραγματοποιούνται στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας προς το αεροδρόμιο και αντίστροφα, λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Δεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία τη Δευτέρα, με έναρξη την 00.01 και λήξη την 24.00 ώρα, της ίδιας ημέρας.

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα αστικά λεωφορεία της Θεσσαλονίκης.