Αυξάνονται οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) που πωλούνται από τα φαρμακεία. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κώστα Λουράντο.

Ο κ. Ξανθός ενημέρωσε τον κ. Λουράντο ότι δεν θα αυξηθούν οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ, ενώ για τα σκευάσματα που διατίθενται από τα φαρμακεία πρόκειται να θέσει «δικλείδες ασφαλείας» με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές. Πιο συγκεκριμένα, με απόφαση του υπουργού και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ - εκτός του δελτίου τιμών - με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ. Επίσης, ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον ΕΟΦ που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Δεν θα μπουν στα σούπερ μάρκετ

Σε ότι αφορά τη διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ (γενικής διάθεσης φάρμακα) τα οποία αποτελούν το 13% των ΜΗΣΥΦΑ.

Σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα δοθεί κίνητρο στους φαρμακοποιούς για την αύξηση του ποσοστού διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά. Στα φαρμακεία που θα υπερβαίνουν έναν ελάχιστο ποσοστιαίο στόχο χορήγησης γενοσήμων (25% του όγκου των πωλήσεων) θα παρέχονται κλιμακούμενες ποσοστιαίες εκπτώσεις ( 3% για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες άνω του 25%) από τις φαρμακευτικές εταιρείες.