Στη αντιπολιτευτική τακτική της όξυνσης και της πόλωσης, ενόψει των προσεχών εθνικών εκλογών στη χώρα μας, δεν θα μπορούσε, σε καμία περίπτωση, να μην ενταχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση το ζέον θέμα της μεγάλης έλλειψης σειράς φαρμακευτικών σκευασμάτων από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της Ελλάδας. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, έκανε για άλλη μία φορά χθες λόγο για… σχετική ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς και για παράδοση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στα κελεύσματα και τις «συνταγές» του… νεοφιλελευθερισμού.

Το «περίεργο», όμως, για όλους εκείνους οι οποίοι υιοθετούν τις κραυγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι, σύμφωνα με όσα έχουν διαπιστώσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) και επιβεβαιώνουν τόσο ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), αλλά και πηγές του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), στα περισσότερα από τα πρωτότυπα (on patent) φάρμακα που βρίσκονται σε μεγάλη και διαρκή έλλειψη υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα, παραγόμενα από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία...

‘Ετσι, το πιο σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται σε ορισμένα πρωτότυπα φάρμακα, που δεν έχουν γενόσημα, τα οποία αφορούν μερικές χρόνιες παθήσεις, οι οποίες απαιτούν ο ασθενής να «ρυθμίζεται» με ακρίβεια, όπως ο διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά., ενώ οι ελλείψεις των φαρμάκων εντοπίζονται αποκλειστικά και μόνον στα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων της χώρας μας και σε καμία περίπτωση στα φαρμακεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας, τα οποία είναι καλυμμένα πλήρως και διαρκώς.

Έχει παρατηρηθεί μαζικά ότι πολλοί θεράποντες γιατροί «κλειδώνουν» τις συνταγές τις οποίες εκδίδουν, με αποτέλεσμα ο φαρμακοποιός να είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει αποκλειστικά και μόνον το πρωτότυπο φάρμακο το οποίο αφορά η προς εκτέλεση συνταγή, χωρίς να έχει το δικαίωμα να επιλέξει να χορηγήσει στον ασθενή ένα αντίστοιχο γενόσημο. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι η συνταγογράφηση των γενοσήμων φαρμακευτικών σκευασμάτων βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στη χώρα μας.

Έτσι, με αυτή την ανορθόδοξη συνταγογραφική πρακτική, ένα ικανό μέρος των γιατρών εμποδίζει αντικειμενικά τη διακίνηση των γενοσήμων, τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, μία καλή λύση στο πρόβλημα των διαρκών και μεγάλων ελλείψεων τις οποίες εμφανίζουν τα εισαγόμενα, πρωτότυπα φάρμακα, τουλάχιστον για το τρέχον χρονικό διάστημα.

Μείωση της παραγωγής δραστικών ουσιών

Πρόκειται, σαφώς, για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τη χώρα μας σε μικρότερο βαθμό, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει διεθνώς, κυρίως λόγω της δραστηριοποίησης ενός πολύ δυναμικού κλάδου της οικονομίας, δηλαδή των βιομηχανικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων και μονάδων στην Ελλάδα.

Στην πραγματικότητα, η κύρια αιτία για τις ελλείψεις φαρμάκων, διεθνώς και στη χώρα μας, είναι ότι η παραγωγική μηχανή των μεγάλων πολυεθνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων στηρίζεται στην αξιοποίηση των δραστικών ουσιών, οι οποίες παράγονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην Κίνα και την Ινδία, χώρες στις οποίες η παραγωγική ικανότητα έχει μειωθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό ακόμα και κατά 60%-70% επί της συνήθους παραγωγικής ικανότητάς τους, εξαιτίας των περιορισμών τους οποίους επιβάλλει η μεγάλη διασπορά του νέου κορονοϊού στις ως άνω δύο χώρες.

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς, το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής.

Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων, όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης.

Ελπίδες από τη χθεσινή σύσκεψη

Με το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων να κορυφώνεται στην ελληνική αγορά φαρμάκου, μία ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπουργείο Υγείας, υπό την προεδρία και μετά από σχετική πρωτοβουλία του ίδιου του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ). Θέμα της εν λόγω σύσκεψης ήταν, ακριβώς, ελλείψεις που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα φάρμακα. Στο επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, θα υπάρξει και η εμπλοκή των ιατρικών συλλόγων της χώρας μας στις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα.

Το πλέον εντυπωσιακό όσο και ελπιδοφόρο για τους πολίτες και την αγορά του φαρμάκου χαρακτηριστικό της χθεσινής ευρείας σύσκεψης είναι το γεγονός ότι όλες οι πλευρές διαβεβαιώνουν το parapolitika.gr για το «πολύ θετικό γεγονός ότι οι εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων κάθισαν για πρώτη φορά γύρω από το ίδιο τραπέζι, ενώ θετικές είναι επίσης οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν και ανακοινώθηκαν αργά χθες το απόγευμα από το υπουργείο Υγείας».

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν

Μετά το πέρας της χθεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας, λοιπόν, στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη και σχετίζονται με τον περιορισμό των παράλληλων εξαγωγών και την αύξηση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα αποφασίστηκε από τον Θάνο Πλεύρη να προχωρήσει πάραυτα η επικαιροποίηση των μέτρων ως ακολούθως:

1) Συνέχιση των ελέγχων των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων, με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό.
2) Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων.
3) Αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.
4) Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το πού υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν, αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν.
5) Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.
6) Εξορθολογισμός των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας.
7) Ύπαρξη συνεχούς συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς, ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.
8) Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.
9) Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.
10) Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.