Σε κινητοποίηση βρίσκεται αυτές τις ημέρες το Πολεμικό μας Ναυτικό, αλλά μην πάει το μυαλό του κόσμου στο…κακό, καθώς ο λόγος είναι ιστορικός και έχει μεγάλη σημασία για τον ένδοξο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, το διήμερο 6 και 7 Μαΐου 2017 πρόκειται να διεξαχθεί στο Φαληρικό όρμο αγώνας ιστιοδρομιών με την επωνυμία «Παστρικάκεια 2017», που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, με τη συνδρομή του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πειραιώς (ΙΟΠ) και του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (ΝΟΕ) υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ). Παραδοσιακώς, η ΣΝΔ συμμετέχει στους αγώνες αυτούς με τα εκπαιδευτικά της ιστιοφόρα με πληρώματα αποτελούμενα από Ναυτικούς Δόκιμου διαφόρων τάξεων.

Ποιος όμως ήταν ο Παστρικάκης για τον οποίο το ΠΝ ετησίως διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του;

Η ονομασία «Παστρικάκεια’17» δόθηκε στους αγώνες σε ένδειξη τιμής στη Μνήμη του Ναυτικού Δοκίμου Ιωάννη Παστρικάκη, ο οποίος στις 17 Νοεμβρίου 1912, έπεσε ηρωικώς μαχόμενος πεζομαχώντας τους Τούρκους, ως μέλος ναυτικών αγημάτων «Πεζοναυτών», στη διάρκεια των χερσαίων επιχειρήσεων για την απελευθέρωση της Χίου, σε ηλικία 18 ετών, περνώντας στο πάνθεον των ηρώων ως ο Πρώτος Ναυτικός Δόκιμος, ο οποίος εφονεύθη επί του πεδίου της μάχης.

Το πρόγραμμα των αγώνων έχει ως ακολούθως:

-- Το Σάββατο 6 Μαΐου 2017, από 11:00 έως 18:00

-- Την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 από 10:00 έως 16:00

Τέλος, η τελετή απονομής των επάθλων του ιστιοπλοϊκού αγώνος, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) στον Πειραιά, στις 19:00 της Κυριακής 7 Μαΐου.