Ήταν 5 Μαΐου του 2010. Το κέντρο της Αθήνας είχε πλημμυρίσει από κόσμο που διαδήλωνε κατά του πρώτου μνημονίου, σε μια από τις μαζικότερες διαδηλώσεις στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, που ξεπέρασε τους 120.000 διαδηλωτές, ενώ κάποιες μετρήσεις ανεβάζουν το πλήθος του κόσμου στις 300.000. 

Αγανάκτηση και απογοήτευση συσπειρώθηκαν στα πρόσωπα των πολιτών και μετατράπηκαν σε συνθήματα και φωνές στους δρόμους. Σύντομα όμως τα συναισθήματα θα άλλαζαν και η θλίψη θα ταυτιζόταν για πάντα με αυτή τη μέρα μετατρέποντας την 5η Μαΐου σε «μαύρη επέτειο» που στέρησε την ζωή ανυποψίαστων πολιτών.  

Μέσα από το πλήθος που διαμαρτυρόταν για τα οικονομικά μέτρα, ξεπήδησε ξαφνικά μια ομάδα 12 κουκουλοφόρων, σύμφωνα με το βούλευμα των δικαστών, οι οποιοί κατευθύνθηκαν προς το βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» και το υποκατάστημα της τράπεζας marfin στην οδό Σταδίου 23. Οι κουκουλοφόροι έσπασαν τα τζάμια και πέταξαν βόμβες μολότοφ μέσα στο κτίριο. Στο εσωτερικό της τράπεζας βρίσκονται 8 υπάλληλοι.

Οι μαρτυρίες προκαλούν ανατριχίλα. Οι υπάλληλοι καλούσαν γνωστά τους πρόσωπα για τους «αποχαιρετίσουν», ενώ προσπάθησαν να βγουν στο μπαλκόνι και να πηδήξουν, ώστε να σωθούν από την φωτιά και τους καπνούς.

Οι 5 από αυτούς θα απεγκλωβιστούν από το φλεγόμενο κτίριο, έχοντας αναπνευστικά προβλήματα. Όμως τρείς νέοι άνθρωποι και ένα αγέννητο παιδί θα χάσουν άδικα την ζωή τους.

Η Παρασκευή Ζούλια (35 ετών), ο Επαμεινώνδας Τσακάλης (36 ετών) και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου (32 ετών), η οποία ήταν έγκυος, ήταν τα θύματα αυτής της θανατηφόρας επίθεσης. Εκείνη την ημέρα, πολλά αυτοκίνητα κάηκαν, πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές. Όμως η πραγματική τραγωδία έλαβε χώρα στο κτίριο της οδού Σταδίου 23.


Η ανακοίνωση της πυροσβεστικής έλεγε: «Κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε κτίριο τράπεζας, στην οδό Σταδίου 23, όπου εντοπίστηκαν τρία άτομα νεκρά (δύο γυναίκες και ένας άνδρας), ενώ άλλα πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας) απεγκλωβίστηκαν σώα, από υπερκείμενους ορόφους.»

 


Οι υπεύθυνοι είναι πολλοί. Στο πόρισμα που συνέταξε ο επιθεωρητής του υπουργείου Εργασίας, διαπιστώθηκαν παραλείψεις από την πλευρά της τράπεζας, όσον αφορά στην εκπαίδευση και την ετοιμότητα του προσωπικού αλλά και στα μέτρα πυρασφάλειας του κτιρίου. Το υποκατάστημα δεν διέθετε το νόμιμο πιστοποιητικό πυρασφάλειας και όλοι οι εργαζόμενοι δήλωσαν πως δεν είχε γίνει ποτέ άσκηση εκκένωσης του κτιρίου και πως μόνο μια φορά, τους έγινε επίδειξη της χρήσης του πυροσβεστήρα.

Το 2013, το τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, έκρινε ένοχους για ανθρωποκτονί απαό αμέλεια χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin, Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπέυθυνο ασφαλείας του κτιρίου, Εμμανουήλ Βελονάκη και την διευθύντρια του υποκαταστήματος Άννα Βακαλοπούλου. Οι δυο πρώτοι καταδικάστηκαν σε 22 χρόνια φυλακή από τα οποία θα εξέτιαν μόνο τα 10, ενώ στην Κα Βακαλοπούλου, επιβλήθηκε ποινή 5 ετών και ενός μήνα. Η τέταρτη κατηγορούμενη, η υποδιευθύντρια του καταστήματος, Αναστασία Κουκου, αθωώθηκε.

Στις 31 Οκτωβρίου του 2016, οι δυο κατηγορούμενοι για τον εμπρησμό στην Marfin και στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ», Θοδωρής Σίψας και Πάυλος Ανδρεάδης ή Αντρέεβ, κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. Η υπόθεση του εμπρησμού της Marfin μοιάζει με ένα έγκλημα δίχως τιμωρία...

Σαν σήμερα, επτά χρόνια μετά από το τραγικό συμβάν, κανένας δεν έχει καταδικαστεί για την πράξη εμπρησμού της Marfin Bank. Η βία και η ατιμωρησία της είναι κάτι που πλέον είναι σύνηθες στην χώρα μας.