Πλήθος επιστολών έχει λάβει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από Συλλόγους Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα (ΡευμαΖην, ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., ΙΗΣΩ) αναφορικά με την οδηγία που εκδόθηκε από τον Οργανισμό και αφορά στη χορήγηση ενδοφλέβιων θεραπειών σε ρευματοπαθείς.

Οι ασθενείς με σοβαρές ρευματοπάθειες υποβάλλονται σε ενδοφλέβιες θεραπείες σε τακτά χρονικά διαστήματα για την αντιμετώπιση των νοσημάτων τους. Πολλά δημόσια νοσοκομεία της χώρας δεν διαθέτουν ρευματολογικές κλινικές, πόσο μάλιστα μονάδες ενδοφλέβιων θεραπειών με την κατάλληλη υποδομή. Ασθενείς από την επαρχία χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εξεταστούν και να κάνουν τη θεραπεία τους σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο. Επίσης, οι ελάχιστες αυτές δημόσιες ρευματολογικές μονάδες δέχονται μεγάλο όγκο ασθενών με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν όλοι οι ασθενείς να υποβληθούν στην θεραπεία τους, και πολλοί εργαζόμενοι ασθενείς να χάνουν μια εργάσιμη ημέρα κάτι το οποίο δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία τους.

Με όλες αυτές τις ελλείψεις και μέσα σε αυτό το χάος που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, οι ρευματοπαθείς ασθενείς επιβάλλεται να επισκέπτονται ιδιώτες γιατρούς και ιδιωτικά θεραπευτήρια για να κάνουν τις ενδοφλέβιες θεραπείες τους, για να μην αναγκάζονται είτε να αλλάζουν την θεραπεία τους είτε να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να βρεθεί λύση.

Για τους παραπάνω λόγους προτείνουν η διάθεση των φαρμάκων του Ν.3816/2010 κατηγορίας 1Α να γίνεται με τα παρακάτω δικαιολογητικά:

* Για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς της περιοχής των Αθηνών όπου υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλο πρόβλημα, όταν οι εγχύσεις πραγματοποιούνται στην Πανεπιστημιακή Κλινική «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο» με τη νοσοκομειακή γνωμάτευση του θεράποντος

ιατρού, την ηλεκτρονική συνταγή και την υπεύθυνη δήλωση της κλινικής ότι στερείται του φαρμάκου. Εδώ, οι εκπρόσωποι των ρευματοπαθών αναφέρουν ότι πολύ συχνά τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων, λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού δεν μπορούν να προμηθευτούν τα ΦΥΚ (φάρμακα υψηλού κόστους) επομένως η λύση των ιδιωτικών κλινικών είναι η μοναδική επιλογή των ασθενών. Στην περίπτωση αυτή βέβαια η αδυναμία των ιατρών που εργάζονται σε δημόσια Νοσοκομεία να συνταγογραφήσουν ακυρώνει αυτή την δυνατότητα.

* Για τους ιδιώτες ιατρούς με γνωμάτευση (νοσοκομείου ή ιδιωτικής κλινικής), ηλεκτρονική συνταγή του θεράποντος ιατρού και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία ότι στερείται του φαρμάκου.

* Για τους ιατρούς που εργάζονται στο ΠΕΔΥ την γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που εργάζεται στο ΠΕΔΥ, την ηλεκτρονική συνταγή και υπεύθυνη δήλωση της κλινικής όπου θα πραγματοποιηθεί η θεραπεία, ότι στερείται του φαρμάκου.

Οι Σύλλογοι Ασθενών με Ρευματικά Νοσήματα ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος ώστε να διευκολύνονται οι ασθενείς.