Μία «άγνωστη» στο ευρύ κοινό, αλλά με πολύτιμο έργο στο πλαίσιο του Στρατού Ξηράς, το Κέντρο Βιολογικών Ερευνών Στρατού (ΚΒΙΕΣ), επισκέφτηκε προσφάτως ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που καταβάλλεται από μέρους του για να ανάδειξη του έργου μονάδων που δεν είναι μεν της λεγόμενης «πρώτης γραμμής», ωστόσο δε παράγουν μοναδικό, πολύτιμο και απαραίτητο έργο για την εύρυθμη λειτουργία του ΣΞ.

Το ΚΒΙΕΣ αποτελεί κτηνιατρική Μονάδα, με τριπλή αποστολή:

α)Τον υγειονομικό και τεχνολογικό – ποιοτικό έλεγχο όλων των κάθε είδους τροφίμων, που προορίζονται όχι μόνο για τον ΣΞ, αλλά γενικότερα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, από τα πρώτα στάδια της επεξεργασίας, μέχρι την κατανάλωση, καθώς και του νερού.

β)Τον έλεγχο του περιβάλλοντος, σε σχέση με ραδιολογικές, χημικές και βιολογικές ρυπάνσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ασύμμετρων απειλών, σε συνεργασία με στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς κατά περίπτωση.

γ)Την υγειονομική και εκπαιδευτική υποστήριξη των στρατιωτικών σκύλων, ως Κτηνιατρική Μονάδα.

Το ΚΒΙΕΣ εδρεύει στην Παλαιά Πεντέλη Αττικής, εντός του Στρατοπέδου «Κουτσούκου», σε κτίριο του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων (414 ΣΝΕΝ). Όμως για προφανείς λόγους, το τμήμα της Διευθύνσεως Στρατιωτικών Σκύλων και πιο συγκεκριμένα η Κτηνιατρική Κλινική-Τμήμα Εκπαιδεύσεως, έχει αναπτυχθεί στο Στρατόπεδο «Καραϊσκάκη Α’», στο Χαϊδάρι Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ «Για την επίτευξη της αποστολής του, το ΚΒΙΕΣ διαθέτει: Εργαστήρια ελέγχου τροφίμων και νερών (Μικροβιολογικό, Χημικό, Ιστολογικό, Παρασιτολογικό) και Τμήμα Περιβαλλοντολογικού Ελέγχου, καθώς και Κτηνιατρική κλινική και τμήμα υποστηρίξεως στρατιωτικών σκύλων».

Στις εγκαταστάσεις αυτές τα εργαστήρια του ΚΒΙΕΣ, «διενεργούν εξετάσεις τροφίμων – ποτών και νερού, που προορίζονται και για τους τρεις Κλάδους των ΕΔ, συμφώνως με τις ισχύουσες προδιαγραφές της Υπηρεσίας αλλά και την αντίστοιχη εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία (μέθοδοι ISO, FDA, κ.λπ.) και επικαιροποιείται συνεχώς». Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ετήσια βάση διενεργούνται περισσότερες από 30.000 αναλύσεις.

Τέλος, το ΚΒΙΕΣ υποστηρίζει υγειονομικώς, το 50% της δυνάμεως των στρατιωτικών σκύλων και διενεργεί σχολεία εκπαιδεύσεώς τους. Μόνο η Κτηνιατρική κλινική δέχεται περί τα 200 - 300 περιστατικά ετησίως και πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 125 χειρουργικές επεμβάσεις σε στρατιωτικούς σκύλους εργασίας.