Η πρώτη σοβαρή πρόκληση στη διάρκεια της φετινής μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής ασκήσεως με την επωνυμία «Θαλασσόλυκος 2017» (“DENIZ KURDU”), που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε όλο το Αιγαίο, σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα, όταν τις μεσημβρινές ώρες δύο πυραυλάκατοι του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού («Ναυτικών Δυνάμεων», όπως είναι η επίσημη ονομασία τους) προσέγγισαν τις ανατολικές και βόρειες ακτές της ν. Αγαθονησίου.

Τα δύο τουρκικά σκάφη παρέμειναν στην θαλάσσια περιοχή επί περίπου είκοσι λεπτά, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ).

Την ώρα εκείνη από ελληνικής πλευράς στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή, περιπολούσε παράκτιο περιπολικό του ΠΝ, στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολουθήσεώς τους της κινήσεως των τουρκικών σκαφών. Παράλληλα, άλλα δύο πλοία του ΠΝ, μία πυραυλάκατος και μία κανονιοφόρος, που βρίσκονταν στην ευρύτερη περιοχή, έπλευσαν αμέσως στη θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποιήσεώς τους με την ανάγνωση του στάνταρ κειμένου που αναγιγνώσκεται σε αυτές τις περιπτώσεις για την απομάκρυνσή τους. Τελικώς, τα δύο τουρκικά σκάφη απομακρύνθηκαν δυτικώς και νοτίως αντιστοίχως.