Ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο, τόσο από πλευράς επικαιρότητος του αντικειμένου του, όσο και από πλευράς της αναδείξεως του σημαίνοντος ρόλου που διαδραματίζει στο χώρο της εκπαιδεύσεως στη θαλάσσια αποτροπή το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στη Σούδα της Κρήτης.

Πρόκειται για το 8ο ετήσιο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ, που εξετάζει το σύγχρονο πλαίσιο προκλήσεων ασφαλείας στη θάλασσα και στην διατύπωση προτάσεων ενισχύσεως της θαλάσσιας ασφάλειας, και ολοκληρώνεται στις 8 Ιουνίου, την έναρξη των εργασιών του οποίου κήρυξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ με θέμα: «The development of maritime security operations as the instrument to cope with the current security challenges and to counter the evolving threats at sea». .

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του κατά την τελετή ενάρξεως του συνεδρίου, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων θαλάσσιας ασφάλειας ως μέσου για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων ασφάλειας και για την αντιμετώπιση των εξελισσόμενων απειλών στη θάλασσα. Επικεντρώθηκε μάλιστα – μεταξύ άλλων – στην γεωπολιτική σημασία της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όσο και το ευμετάβλητο περιβάλλον ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ενεργό συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς αποστολές ενισχύσεως της θαλάσσιας ασφάλειας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει το ΚΕΝΑΠ, με την υλοποίηση πλήθους εκπαιδευτικών δράσεων και πρωτοβουλιών, ως πιστοποιημένη ΝΑΤΟϊκή εκπαιδευτική οντότητα.