Τέσσερις εξαιρετικές εισηγήσεις, ισάριθμων στελεχών των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο περιθώριο της λαμπρής εκδηλώσεως για τον εορτασμό των 70 χρόνων (1947-2017) λειτουργίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ («Office of Defense Cooperation»/ ODC), σημερινού διαδόχου της αρχικής «JUSMAG».

Η εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ) στην πλατεία Ρηγίλλης και στο Πολεμικό Μουσείο περιελάμβανε επίδειξη εκθεμάτων και στατικής φωτογραφικής εκθέσεως, καθώς και τις προαναφερθείσες παρουσιάσεις από τα τρία Γενικά Επιτελεία (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ) και το ODC.

Από πλευράς του ΓΕΣ, ο συνταγματάρχης (ΑΣ) Ελ. Οικονόμου, μεταξύ άλλων, σημείωσε τα εξής: «Το 1947 ήταν η κατάλληλη στιγμή για τις ΗΠΑ να προωθήσουν την εξωτερική πολιτική τους στην Ευρώπη, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα καθώς μοιράζονταν τις ίδιες αρχές με τις ΗΠΑ, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, αρχές του Δυτικού Κόσμου. Το 1951 ο Ελληνικός Στρατός απέδειξε ότι είναι αξιόμαχος σύμμαχος με την ανάπτυξη δυνάμεών του στον Πόλεμο της Κορέας. Με το τέλος του Β ΠΠ ήταν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον ΕΣ για να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα. Η βοήθεια των ΗΠΑ έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό, με την λειτουργία εδώ του ODC».

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακολούθως στους εξοπλισμούς και στην εκπαίδευση που έλαβαν οι ελληνικές ΕΔ από τις ΗΠΑ μέχρι τις μέρες μας, τονίζοντας τη διαθεσιμότητα των ελληνικών ΕΔ να συμμετέχουν σε ΝΑΤΟικές ασκήσεις, επιχειρήσεις, να λειτουργούν ως «φιλοξενούν έθνος» επ’ ωφελεία άλλων χωρών της Συμμαχίας κλπ. Μάλιστα τόνισε για παράδειγμα την διεκπεραίωση αμερικανικών ελικοπτέρων τον Φεβρουάριο του 2017 από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για άσκηση των Αμερικανών στην Πολωνία κλπ.

Από πλευράς του ΓΕΝ ομιλητής ήταν ο πλωτάρχης Παναγιώτης Κατωπόδης ΠΝ, (γιός του αείμνηστου Ναυάρχου Κατωπόδη, επίτιμου Αρχηγού Στόλου), ο οποίο0ς μεταξύ άλλων σημείωσε τα εξής:

«Η περιοχή μας είναι στρατηγικής σημασίας, που αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων και αστάθεια, που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ζώνες. Η Ελλάδα, παραδοσιακά ναυτικό έθνος, θεωρεί προτεραιότητά της την εμπλοκή της στη διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και παραπέρα, μοιραζόμενοι με τις ΗΠΑ κοινές αξίες και συμφέροντα. Μπορούμε να σας εγγυηθούμε ότι το ελληνικό ΠΝ μπορεί να αναλάβει σημαντικό βάρος της ευθύνης για διασφάλιση της θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και των πηγών ενέργειας της περιοχής. Θεωρούμε τους εαυτούς μας παρόχους ασφαλείας και είμαστε στο προσκήνιο όλων των επιχειρήσεων όπως η “Sea Guardian”».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στις οποίες λαμβάνει μέρος το ΠΝ, αλλά και το πλήθος των στελεχών του που έχουν εκπαιδευτεί σε σχολεία της Συμμαχίας και υπηρετούν σε δομές της. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ρόλο της βάσεως στη Σούδα, την οποία χαρακτήρισε ως «την προωθημένη βάση υποστήριξης για όσες δυνάμεις επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο» και ότι «έχει αποδείξει πολλάκις τη “στρατηγική αξία” της για τις ΗΠΑ». Κατέληξε λέγοντας ότι το ελληνικό ΠΝ παραμένει «αξιόπιστος εταίρος», έτοιμο να παράσχει τις υπηρεσίες του «όποτε και όπου χρειαστεί».

Από πλευράς ΓΕΑ ο επισμηναγός (Ι) Αλ. Καρυτινός αναφέρθηκε στην αμερικάνικη βοήθεια κατά τον εμφύλιο, επισημαίνοντας π.χ. ότι τα βομβαρδιστικά καθέτου εφορμήσεως «Helldiver» με τα οποία εξοπλίστηκε η ΠΑ (τότε «ΕΒΑ»), τα κατέστησε ετοιμοπόλεμα μέσα σε 15 ημέρες επιτυγχάνοντας έτσι ένα παγκόσμιο – επιχειρησιακό – ρεκόρ.

Αναφέρθηκε αναλυτικώς σε όσα μέσα έχει προμηθευτεί η ΠΑ από τις ΗΠΑ σε βάθος χρόνου, αλλά και στις συνεκπαιδεύσεις. «Οι κοινές ασκήσεις είναι προτεραιότητα για την ΠΑ» πρόσθεσε, παραπέμποντας και στη σχετική συνεργασία της με το ODC και όσα στελέχη της εκπαιδεύονται κατ’ έτος σε σχολεία της αμερικανικής ΠΑ (USAF). Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη διαθεσιμότητα τη ελληνικής ΠΑ για συνεισφορά στην “business security”, όπως τόνισε, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή όπου τέμνονται οι δρόμοι της Ενέργειας και της Διαμετακομίσεως.

Τέλος, από πλευράς του ODC, o συναταγματάρχης Σ. Λίμαν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί από την λειτουργία του ODC εδώ αυτά τα 70 χρόνια, και ελπίζουν σε άλλα 70 χρόνια παρουσίας στο μέλλον.