Mεγάλος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση παραµένει το πρόβληµα της συµφόρησης των νησιών του Αιγαίου µε µετανάστες στα hot spots.

Παρόλο που οι ανεξέλεγκτες µεταναστευτικές και προσφυγικές ροές το 2016 σταµάτησαν, το ζήτηµα εξακολουθεί να συνιστά µια «βραδυφλεγή βόµβα» για το ελληνικό κράτος, καθώς εδώ και µήνες στα κέντρα φιλοξενίας της Λέσβου, της Χίου και της Σάµου διαµένουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι από όσους αντέχουν τα παραπάνω νησιά, χωρίς να λείπουν τα κατά καιρούς επεισόδια και οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Σύµφωνα µε τον αρµόδιο υπουργό, Γιάννη Μουζάλα, το πρόβληµα ξεκινά από την άρνηση των µεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο να αποχωρήσουν από τη χώρα, καθώς καταθέτουν συνεχώς εφέσεις, καθυστερώντας την ήδη αργή διαδικασία της εξέτασης των χιλιάδων αιτηµάτων.

Η λύση, όπως φαίνεται, είναι το δέλεαρ των χρηµάτων. Από την 1η Ιουνίου ξεκίνησε από την κυβέρνηση και τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης (∆ΟΜ) ένα νέο πρόγραµµα εθελούσιας επιστροφής µεταναστών στην πατρίδα τους και βοήθειας για την επανένταξή τους, το οποίο προβλέπει την παροχή οικονοµικού βοηθήµατος ύψους 500 ευρώ στους δικαιούχους. Ωστόσο, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση που αναρτήθηκε στη «∆ιαύγεια», για ένα εξάµηνο θα εφαρµοστεί πιλοτικό πρόγραµµα ειδικά για την εθελούσια αποχώρηση των µεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, προσφέροντάς τους το διπλάσιο οικονοµικό βοήθηµα για να πεισθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, δηλαδή 1.000 ευρώ.

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ. 1.500 δικαιούχοι µετανάστες (και όχι πρόσφυγες) που παραµένουν στα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Λέρου, της Σάµου και της Κω θα λάβουν 500 ευρώ πριν από την αναχώρησή τους από την Ελλάδα και άλλα 500 στο αεροδρόµιο, προκειµένου να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους στην πατρίδα τους. Παράλληλα, οι δικαιούχοι που ανήκουν σε ευάλωτες οµάδες, αντί για το επιπλέον βοήθηµα των 500 ευρώ, θα λάβουν πακέτο βοήθειας σε είδος αξίας 1.500 ευρώ, χωρίς όµως να διευκρινίζεται τι θα περιλαµβάνει αυτό.

Εκτός από την ειδική κατηγορία των 1.500 µεταναστών του Αιγαίου, το πρόγραµµα έχει στόχο την εθελούσια επιστροφή 5.400 µεταναστών στη χώρα τους κάθε χρόνο µέχρι το 2019, 16.200 συνολικά, και τη βοήθεια 5.100 µεταναστών να ενταχθούν ξανά στην κοινωνία της χώρας τους, βρίσκοντας δηλαδή κατοικία και εργασία µέσα στην ίδια τριετία.

Το νέο πρόγραµµα έχει προϋπολογισµό 32.470.000 ευρώ, το 75% του οποίου καλύπτεται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το 25% από εθνικούς πόρους. Ο ∆ΟΜ αναλαµβάνει, επίσης, την ενηµέρωση και την υποστήριξη πριν από την αναχώρηση, τη βοήθεια για τη συγκέντρωση των απαραίτητων εγγράφων και την εύρεση εισιτηρίων, τη συνοδεία του µετανάστη στο αεροδρόµιο, αλλά και τη βοήθεια στον ενδιάµεσο σταθµό και τον τελικό προορισµό σε συνεργασία µε τα γραφεία του Οργανισµού στις χώρες προορισµού.

Το έγγραφο του προγράμματος:

Ταινίες «success story» με πρωταγωνιστές όσους επέστρεψαν

Για την υποστήριξη της επιτυχίας του προγράµµατος, που συνιστά για την κυβέρνηση µια ευκαιρία για την αποσυµφόρηση των hot spots του Αιγαίου, ξεκινά µια µεγάλη επικοινωνιακή καµπάνια ενηµέρωσης των µεταναστών. Μάλιστα, «αιχµή» της εκστρατείας αυτής θα είναι η δηµιουργία µικρών ταινιών µε πρωταγωνιστές τους µετανάστες που επέστρεψαν στην πατρίδα τους, οι οποίοι θα διηγούνται το «success story» τους, όπως αναφέρεται στο έγγραφο. Προβλέπονται, επίσης, η πρόσληψη προσωπικού από τον ∆ΟΜ που θα βρίσκεται στα κέντρα φιλοξενίας για να µοιράζει ενηµερωτικά φυλλάδια και να ενηµερώνει για το πρόγραµµα τους µετανάστες, η διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλη την επικράτεια για την ενηµέρωση και την ενδυνάµωση των σχέσεων µε την τοπική κοινωνία και τους φορείς, αλλά και η διεξαγωγή ειδικών σεµιναρίων µε τη συµµετοχή φορέων.

Για την επιτυχηµένη εφαρµογή του νέου προγράµµατος, η κυβέρνηση ποντάρει πολλά, επίσης, στη δηµιουργία των προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου. Οπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννης Μουζάλας µαζί µε τον αρµόδιο επίτροπο Μετανάστευσης, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλο, στόχος είναι µέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν δηµιουργηθεί προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά της Χίου και της Σάµου. Αντίστοιχα προγράµµατα εθελούσιας επιστροφής µεταναστών έχουν υλοποιηθεί από τον ∆ιεθνή Οργανισµό Μετανάστευσης και στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύµφωνα µε τα επίσηµα στοιχεία του ∆ΟΜ, από την 1η Ιουνίου 2016 έως τις 15 Μαρτίου 2017 έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους, µέσω του προγράµµατος, 4.715 υπήκοοι τρίτων χωρών, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστηµα 5.995 έχουν εγγραφεί. Στην κορυφή της λίστας των χωρών καταγωγής βρίσκεται το Πακιστάν, µε 1.117 εθελοντικές επιστροφές, και ακολουθούν το Ιράκ µε 918, το Αφγανιστάν µε 871, η Γεωργία µε 456 και η Αλγερία µε 338. Από τους µετανάστες που επέστρεψαν, οι 174 ανήκουν σε ευάλωτες οµάδες, από τους οποίους οι 75 είναι ιατρικά ασυνόδευτοι ανήλικοι. Επίσης, από το σύνολο των επιστροφών, οι 823 εγγράφηκαν στο πρόγραµµα στα νησιά.

Οι όροι του πακέτου από την ιστοσελίδα του ΔΟΜ: