Η ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι μια ιστορία …μαγικών κατασκευών. Πάνω στις οποίες χτίστηκε σχεδόν όλη η Ελλάδα. Το πρώτο «Βασιλικό Σχολείο των Τεχνών» της χώρας συμπληρώνει εφέτος εκατόν ογδόντα χρόνια λειτουργίας. Εκατόν οδόντα χρόνια, στα οποία οι καθηγητές του ΕΜΠ σχεδίασαν αλλά και υλοποίησαν τα μεγαλύτερα προγράμματα ανασυγκρότησης του ελληνικού κράτους, εκπαιδεύοντας ταυτόχρονα τους νέους πολίτες της χώρας, για να μπορέσουν να κατακτήσουν τις πρώτες θέσεις σε διεθνείς επιστημονικές «κούρσες», με αντιπάλους του τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο για να «χτίσουν» την ιδιαίτερη πορεία του Ιδρύματος: η λειτουργία της τηλεγραφίας από ελληνικά χέρια στο τέλος του 19ου αιώνα, η στέγαση σε προσφυγικούς οικισμούς των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου κατά τον μεσοπόλεμο και κατά την μεταπολεμική περίοδο η ανασυγκρότηση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, η οργάνωση του Υφυπουργείου Ανοικοδόμησης, ο εξηλεκτρισμός της χώρας και η δημιουργία της ΔΕΗ, η ανασυγκρότηση του τηλεγραφικού και τηλεφωνικού δικτύου, ο εκσυγχρονισμός της Τοπογραφικής Υπηρεσίας και της Εταιρείας Υδάτων, η ανοικοδόμηση των πόλεων και η σύνταξη ευρύτερων πολεοδομικών και χωροταξικών σχεδίων. Και κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα και τις πρώτες του 21ου αιώνα, οι σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας με την εφαρμογή της εξειδικευμένης γνώσης και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας.

Το Πολυτεχνείο γεννήθηκε πριν 180 χρόνια, ως κυριακάτικο σχολείο μαστόρων και εξελίχθηκε σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστημιακά Ιδρύματα στις επιστήμες που «θεραπεύει» σε διεθνές επίπεδο. Κρατώντας πάντα την πυξίδα του σε μια κατεύθυνση: στην πράξη.

Με την ευκαιρία της «γιορτής» του λοιπόν, το ΕΜΠ διοργανώνεις σειρά μεγάλων εκδηλώσεων που θα γίνουν στην διάρκεια του χρόνου.


Οι εκδηλώσεις του Ε.Μ.Π. ξεκίνησαν ήδη τον περασμένο μήνα στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με μια εκδήλωση για τους μεταλλωρύχους του κόσμου, αφενός σε ανάμνηση του γεγονότος ότι το Πολυτεχνείο ξεκίνησε ως σχολείο μαστόρων και αφετέρου σε ένδειξη σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα αυτούς που εργάζονται σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.


Τον Ιούνιο στο Μέτσοβο το Ε.Μ.Π. τιμά τη μνήμη και αναδεικνύει την προσφορά των μετσοβιτών ευεργετών του, ανακοινώνοντας παράλληλα τα νεότερα αποτελέσματα της διαρκούς ερευνητικής προσπάθειας για την αναστήλωση ενός ηπειρώτικου συμβόλου, του Γεφυριού της Πλάκας.

Και video game από νέους σχεδιαστές


Τον Ιούλιο όμως η «σκυτάλη» περνάει στου νέους και τις προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες, διοργανώνει στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, 48ωρο μαραθώνιο διαγωνισμό φαντασίας, δημιουργικότητας και τεχνολογίας καλώντας νέες και νέους να συμμετέχουν στο σχεδιασμό video και board games , σε θέμα που θα «αποκαλυφθεί» στην έναρξη του διαγωνισμού.


Το Σεπτέμβριο, το Ε.Μ.Π. «ανοίγει τις πόρτες του» για ένα τριήμερο στους γονείς και μαθητές, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, για να παρουσιάσει τα εντυπωσιακά επιτεύγματα της σύγχρονης επιστήμης από τους ίδιους τους δημιουργούς τους, σε ελεύθερες επισκέψεις και προγραμματισμένες περιηγήσεις. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα εντυπωσιακά του επιτεύγματα, όπως εξελίσσονται καθημερινά, στα εργαστήρια του.


Στο τέλος του χρόνου, οργανώνεται θα γίνει έκθεση ζωγραφικής με έργα μεγάλων Ελλήνων ζωγράφων που υπήρξαν καθηγητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας και ο Νίκος Εγγονόπουλος, αναδεικνύοντας έτσι τη σημαντική συμβολή του Ε.Μ.Π. στην τέχνη, η οποία είναι άγνωστη στο ευρύτερο κοινό αφού έχει αναγνωρισθεί κυρίως η τεχνολογική και εκπαιδευτική του διάσταση.


Σταθμοί στην πορεία του εορτασμού των 180 ετών του Πολυτεχνείου είναι οι προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις των Σχολών του, με τα Εργαστήρια και τους ανθρώπους τους, που αποτελούν το Ε.Μ.Π. Από τον Ιούλιο μέχρι το Δεκέμβριο, θα οργανωθούν Ημερίδες, Συνέδρια και επισκέψεις σε Εργαστήρια από τις Σχολές Πολιτικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Αρχιτεκτόνων, Χημικών, Αγρονόμων-Τοπογράφων και Μεταλλειολόγων- Μεταλλουργών Μηχανικών, εκεί στη βάση του Ε.Μ.Π. όπου αναδεικνύεται το έργο, η πορεία και οι προκλήσεις του αύριο που αντιμετωπίζουν οι Σχολές του.


Οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια από την ίδρυση του Ε.Μ.Π. θα ολοκληρωθούν με μεγάλη κεντρική εκδήλωση στις 12 Δεκεμβρίου 2017, η οποία θα είναι αφιερωμένη στο καθήκον του Ε.Μ.Π. να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και στην οποία θα επιβεβαιώσει ότι θα εξακολουθήσει να συνεισφέρει στην κοινωνική και παραγωγική ανόρθωση της χώρας σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της, παραμένοντας σταθερά εμπρός στις απαιτήσεις του αύριο για εκπαίδευση, έρευνα και κοινωνική προσφορά.