Σωρεία ερωτημάτων που πυροδοτούν και την πολιτική αντιπαράθεση προκύπτουν από την υπόθεση με το ουκρανικό αλιευτικό στο οποίο βρέθηκαν εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα τα οποία φέρουν σήμανση της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ιδιοκτησίας του Ιβαν Σαββίδη.
Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που προ μηνός απασχόλησε έντονα την επικαιρότητα εξαιτίας των οξύτατων αντιδράσεων για χαριστική ρύθμιση που προώθησε η κυβέρνηση προκειμένου να απαλλαγεί από βαρύ πρόστιμο που της είχε επιβληθεί για υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, η οποία διαπιστώθηκε προτού γίνει η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας της από την Αγροτική Τράπεζα στον κ. Σαββίδη.

Το τι ακριβώς έχει συμβεί προσπαθεί εδώ και μήνες να διαλευκάνουν οι έρευνες των ελληνικών τελωνειακών, λιμενικών και εισαγγελικών αρχών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι Παλαιοχώρας στα Χανιά εδώ και επτά ολόκληρους μήνες, μαζί με τα επτά μέλη του πληρώματος, ουκρανικής καταγωγής, να ζουν σε άθλιες συνθήκες.
Για το θέμα ερώτηση στους υπουργούς Ναυτιλίας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης κατέθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο ερωτών βουλευτής ζητά να μάθει:
1. Πρόκειται για λαθρεμπόριο και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί οι λιμενικές, τελωνειακές και δικαστικές Αρχές;
2.Για ποιους λόγους το συγκεκριμένο πλοίο παραμένει εκεί επί επτά ολόκληρους μήνες και μάλιστα χωρίς να έχει ακόμη δεσμευτεί ή κατασχεθεί το φορτίο;
3. Ποιων εταιρειών προϊόντων βρέθηκαν μέσα στο πλοίο;
4. Υπάρχουν και σε ποια ποσότητα τσιγάρα της εταιρείας ΣΕΚΑΠ;

Αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες που μίλησαν στην εφημερίδα «Τα Νέα»επιβεβαίωσαν ότι το ακινητοποιημένο πλοίο μετέφερε συσκευασμένα τσιγάρα αλλά απέφυγαν να πιστοποιήσουν την λαθρεμπορική δραστηριότητα παραπέμποντας στην υπό εξέλιξη προανάκριση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» ο πρώτος έλεγχος στο εμπόρευμα του ουκρανικού αλιευτικού από τις τελωνειακές αρχές έγινε μόλις το καράβι μεταφέρθηκε με τη συνδρομή ντόπιου αλιευτικού εντός του λιμανιού της Παλαιόχωρας. Οπως λένε πηγές που γνωρίζουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται σε τέτοιες περιπτώσεις, από τους χειρισμούς που ακολούθησαν ανακύπτουν τα συγκεκριμένα ερωτήματα:
Γιατί οι τελωνειακές αρχές προχώρησαν σε δεύτερο έλεγχο του εμπορεύματος του πλοίου;
Ποια στοιχεία έχει στην κατοχή της η εισαγγελέας ώστε να ζητήσει τον ενδελεχή επανέλεγχο του εμπορεύματος τη στιγμή μάλιστα που το πλοίο ήταν έτοιμο προς αναχώρηση;

Σύμφωνα με την εφημερίδα υπάρχουν πληροφορίες που έχουν περιέλθει σε γνώση των εγχώριων αλλά και των διεθνών αρχών, σύμφωνα με τις οποίες το επίμαχο φορτίο συνδέεται με δύο Ελληνοπόντιους ομογενείς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των λαθραίων τσιγάρων. Μάλιστα ο ένας είχε συλληφθεί πριν από δύο περίπου χρόνια στη Γερμανία για λαθρεμπόριο τσιγάρων και είχε μεταφερθεί στις Φυλακές της Χαλκίδας ωσότου κατάφερε να αποφυλακιστεί καταβάλλοντας χρηματική εγγύηση.