Ο ΣΕΒ, στο μηνιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, για το 1ο τρίμηνο του 2017 επισημαίνει για την ελληνική οικονομία, ότι παρουσίασε αξιόλογες επιδόσεις, με την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις λιανικές πωλήσεις να κινούνται ανοδικά.

Οι εκτιμήσεις του Συνδέσμου για την ανοδική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών, θα ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα. Η επιβεβαίωση όμως, των προβλέψεων ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει, ότι θα απαιτηθεί η  ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και απρόσκοπτη και εντατική υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι προοπτικές οι οποίες διαμορφώνονται για την ελληνική οικονομία,  είναι αισιόδοξεςς ειδικά μετά την αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ανάπτυξη +0,4% σε ετήσια βάση, έναντι ύφεσης -0,5% που είχε εκτιμηθεί αρχικά από την ΕΛΣΤΑΤ.

Ωστόσο, όπως  προσθέτει ο ΣΕΒ, υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι ελοχεύουν, όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος, από την μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είναι ότι οι εξαγωγές και τη βιομηχανική παραγωγή να χάνουν μέρος της δυναμικής τους τον Απρίλιο και τις επιχειρηματικές προσδοκίες να εξασθενούν τον Μάιο, αν και παρουσιάστηκε μια τη μικρή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Στο ίδιο συμπέρασμα φαίνεται ότι καταλήγει και ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεση του (Global Economic Outlook, Ιούνιος 2017), ο οποίος, αν και αναπροσάρμοσε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας στο +1,1% το 2017 και στο +2,5% το 2018, εκτιμά ότι η ανάκαμψη σταδιακά εδραιώνεται, τονίζοντας την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους.

ΠΗΓΗ: amna.gr