Η πρόοδος τριών εκ των πιο σημαντικών προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού, που την παρούσα χρονική στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς και άλλα «μικρότερα» που είναι όμως πολύ σημαντικά για την εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία του Στόλου εξετάστηκαν στη διάρκεια της επισκέψεως του Αρχηγού ΓΕΝ αντιναυάρχου Νικολάου Τσούνη ΠΝ και μελών του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) στις εγκαταστάσεις της γενικής διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του υπουργείου Εθνικής Αμύνης.

Κατά την επίσκεψή του Αρχηγού ΓΕΝ και των ναυάρχων του ΑΝΣ στη ΓΔΑΕΕ, συνοδεύονταν και από τους διευθυντές των αρμόδιων Κλάδων του ΓΕΝ, και συναντήθηκαν με τον γενικό διευθυντή της ΓΔΑΕΕ αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη ΠΝ, ο οποίος και τους ενημέρωσε για τα εξοπλιστικά προγράμματα ενδιαφέροντος του ΠΝ και συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ποια είναι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα που λέγαμε και στην αρχή;

Το θέμα της αποπερατώσεως της ναυπηγήσεως και παραδόσεως στο ΠΝ των δύο πυραυλακάτων τύπου Super Vita, της ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ» και ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ», που κατασκευάζονται εδώ και χρόνια στα Ναυπηγεία Ελευσίνος και αποτελούν την 6η και 7η πυραυλακάτους του προγράμματος με την κατασκευή των οποίων ολοκληρώνεται.

Το θέμα της αποπερατώσεως του τέταρτου και τελευταίου υποβρυχίου τύπου Type-214AIP, κλάσεως «Παπανικολής», του «ΚΑΤΣΩΝΗΣ» (S-123) και της παραδόσεώς του στο Στόλο, εργασία που – ως γνωστόν – πραγματοποιείται στις εγκατάστάσεις των «Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ» (ΕΝΑΕ) του Σκαραμαγκά.

Το θέμα της εξελίξεως του προγράμματος αναβαθμίσεως του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion, το πρώτο από τα οποία της λεγόμενης «ενδιαμέσου λύσεως», αναβαθμίζεται αυτή τη στιγμή με ταχύτατους ρυθμούς στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στο Σχηματάρι Βοιωτίας, με τη συνεργασία της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους, της Lockheed Martin.