Τήλος: Διακρίθηκε στα βραβεία της ΕΕ ως πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί
Απέσπασε και το Βραβείο Πολίτη για το οποίο πραγματοποιήθηκε online ψηφοφορία μεταξύ 12 έργων
Δύο βραβεία απέσπασε το νησί της Τήλου στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας που εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες με κεντρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες αλλά και "μέρες ενέργειας" σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.
Συγκεκριμένα, το ελληνικό ακριτικό νησί των 400 κατοίκων αναδείχτηκε νικητής στη κατηγορία Ενεργειακά Νησιά αλλά απέσπασε και το Βραβείο Πολίτη για το οποίο πραγματοποιήθηκε online ψηφοφορία μεταξύ 12 έργων.
Σύμφωνα με την περιγραφή του σχεδίου που απέσπασε το βραβείο, στο ακριτικό νησί της Τήλου κοντά στη Ρόδο, συντελείται "ενεργειακή επανάσταση", καθώς φέτος το καλοκαίρι θα αρχίσει να κατασκευάζεται ο πρώτος στη χώρα υβριδικός σταθμός με κεντρικό συσσωρευτή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, καθώς και έξυπνο μικροδίκτυο.
Αυτό αποτελεί το κεντρικό στοιχείο του έργου ΤΗΛΟΣ, σκοπός του οποίου είναι να καταδειχθεί πώς μπορούν τα νησιά να πάψουν να εξαρτώνται από ακριβές και ρυπογόνες εισαγωγές ενέργειας, να αποφύγουν τις διακοπές ρεύματος και να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Με πληθυσμό περίπου 400 κατοίκων, η Τήλος τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τον πετρελαϊκό σταθμό της Κω μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που είναι ωστόσο επιρρεπές σε βλάβες.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, το έργο ΤΗΛΟΣ προβλέπει σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε συσσωρευτές, το οποίο θα μετατρέψει το νησί σε ένα ανθεκτικό, βασιζόμενο σε ΑΠΕ, μικροδίκτυο που θα χρησιμοποιεί μόνον αιολική και ηλιακή ενέργεια. Ένα έξυπνο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης θα μπορεί να απομονώσει το νησί σε περίπτωση βλάβης του καλωδίου και να το επανασυνδέσει με την Κω μόλις αποκατασταθεί η βλάβη.
Όταν τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ΤΗΛΟΣ θα καλύπτει περίπου το 70% της τοπικής ζήτησης σε αυτοτελή λειτουργία, με στόχο να προσεγγίσει το 100% στο εγγύς μέλλον. Το εμπορικό δυναμικό του μοντέλου αυτού μπορεί να είναι σημαντικό δεδομένου του αριθμού των ελληνικών νησιών που επί του παρόντος εξαρτώνται από την εισαγωγή ενέργειας από το πετρέλαιο.
Το εν λόγω έργο έχει δημιουργήσει πλατφόρμα όπου συμμετέχουν τα νησιά Pellworm, La Graciosa και Κορσική για την ανταλλαγή εφαρμόσιμων συμπερασμάτων με άλλα ευρωπαϊκά νησιά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.