Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα απηύθηνε σήμερα ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, μιλώντας στην εκπομπή των Ενόπλων Δυνάμεων «Με Αρετή και Τόλμη».

«Ο σύμμαχος έχει το δικαίωμα της πρώτης απογείωσης. Η τελευταία όμως προσγείωση θα είναι πάντα δικιά μας» τόνισε ο αρχηγός προσθέτοντας: «Η αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να πετάει και όποτε και όταν χρειασθεί να νικάει. Σε καιρό ειρήνης είναι να εξασφαλίζει την αποτροπή από οποιαδήποτε επιβουλή».

Ο ίδιος μιλώντας σε άλλο σημείο και σχολιάζοντας την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο παρατήρησε ότι παρατήρησε ότι η ΠΑ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Η αντίδραση της όμως γίνεται πιο ουσιαστική και δυναμική όταν πρόκειται για διείσδυση σε εθνικό χώρο, ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Αναφερόμενος στις απώλειες της ΠΑ εν ειρήνη τόνισε ότι «…στο διάβα της ιστορίας η ΠΑ έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Η απώλεια στο βωμό της υπηρεσίας είναι απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου. Στον πόλεμο χάνονται ζωές. Αποτελεί ηρωική πράξη που αναγνωρίζεται πάντα από την Πολιτεία. Όμως η προσφορά ζωής σε περίοδο ειρήνης είναι ακόμη πιο σημαντικό».

Στο σημείο αυτό ο αντιπτέραρχος (Ι) Χριστοδούλου επικαλούμενος την πρόσφατη αναφορά του στην τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου πεσόντων αεροπόρων στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας επισήμανε, εμφανώς συγκινημένος: «Αν μπορούσαμε να τους ρωτήσουμε για την πράξη τους θα μας απαντούσαν ότι θα έκαναν το ίδιο πράγμα».

Επίσης, ο αρχηγός αναφέρθηκε επίσης και στο όραμα του για την ΠΑ του μέλλοντος που είναι η ποιοτική αναδιοργάνωση του Όπλου με την ελάχιστη δυνατή κατανάλωση πόρων.

Τέλος αναφερόμενος στο κοινωνικό έργο της ΠΑ σημείωσε ότι στην αεροπυρόσβεση, στην έρευνα και τη διάσωση και στις αεροδιακομιδές ασθενών, έργο που επιτελείται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Προσθέτοντας ότι το 2016 μεταφέρθηκαν 1300 συμπολίτες μας κυρίως από ακριτικά νησιά σε νοσοκομεία, ενώ τα πτητικά μέσα της ΠΑ συμπλήρωσαν 2.500 ώρες πτήσεως σε παρόμοιες αποστολές αεροδιακομιδών.