Ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο το οποίο θίγει ευθέως τις εταιρείες που παράγουν νέα και καινοτόμα φάρμακα, σχεδιάζει να εφαρμόσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με εκπροσώπους του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ανέφερε ότι το υπουργείο προχωρεί σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής όταν γίνεται υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης). Ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας θέλει να μετατρέψει τον μηχανισμό σε clawback όγκου, παρότι υπάρχει ήδη rebate όγκου. Συγκεκριμένα, το μέτρο στο οποίο προχωρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι το εξής: το 90% του clawback να προέρχεται από το market share (μερίδιο αγοράς) και το 10% από τον όγκο, δηλαδή την αύξηση των πωλήσεων ενός φαρμάκου. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα το clawback προέρχεται εξολοκλήρου από το μερίδιο αγοράς.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι για πολλά φάρμακα όπου η δαπάνη είναι ανελαστική (π.χ. «ορφανά», παράγωγα αίματος, φάρμακα για το Ειτζ, εμβόλια) οι εταιρείες θα καλούνται να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά όσο αυξάνονται οι πωλήσεις τους. Για παράδειγμα, υπάρχουν «ορφανά» φάρμακα τα οποία χορηγούνται σε ασθενείς με σπάνιες παθήσεις για να κρατηθούν στη ζωή. Όσες περισσότερες ζωές σώζονται με κάποιο φάρμακο, τόσα περισσότερα χρήματα θα κληθεί να πληρώσει η εταιρεία που παράγει αυτό το σκεύασμα.

Το επιχείρημα αυτό που διατυπώθηκε από μέλη του ΣΦΕΕ φαίνεται ότι το έλαβε υπόψη του ο υπουργός ο οποίος είπε ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαίρεσης από τη διαδικασία του clawback συγκεκριμένων κατηγοριών φαρμάκων που αφορούν ευπαθείς ομάδες ασθενών και χαρακτηρίζονται από ανελαστική ζήτηση (πχ ορφανά φάρμακα), για την προώθηση της οποίας θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση το επόμενο διάστημα.
Ωστόσο, η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη ήδη και σύμφωνα με πληροφορίες θα αφορά το σύνολο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, το μέτρο θα επαναξιολογηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους προκειμένου να δουν αν θα τροποποιηθεί κάτι το 2018.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το σημερινό σύστημα τιμολόγησης «έχει φθάσει στα όριά του» και πρέπει να αλλάξει, ενώ εξετάζεται η αλλαγή της διαδικασίας αποζημίωσης φαρμάκων και της συμμετοχής των ασθενών.