Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πολυεθνική άσκηση «Adrion Livex – CAX 2017», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας (Adriatic-Ionian Initiative/ADRION), στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, επί τη βάσει σεναρίου που απευθυνόταν σε προκλήσεις θαλασσίας ασφαλείας.

Η προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα διοργανώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό το διάστημα από 20 έως 30 Ιουνίου 2017, και σε αυτήν συμμετείχε προσωπικό και μονάδες του συνόλου των κρατών-μελών της Πρωτοβουλίας Adrion (Ελλάδα, Αλβανία, Ιταλία, Κροατία, Μαυροβούνιο και Σλοβενία).

Τυπικώς η ολοκλήρωση της ασκήσεως πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου με τη διεξαγωγή της απενημερώσεως αυτής («Hot Wash Up»), παρουσία του Αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ και του διοικητού των Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (Allied Maritime Command/MARCOM) βρετανού αντιναυάρχου Clive C.C.Johnstone, στο «Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής» (ΚΕΝΑΠ), στη ναυτική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Αξίζει να σημειωθεί – για ιστορικούς λόγους – ότι ο αντιναύαρχος Παυλόπουλος ως αρχιπλοίαρχος διατέλεσε (επιτυχημένος) διοικητής του ΚΕΝΑΠ.

Κατά τη διάρκεια της ασκήσεως πραγματοποιήθηκαν γυμνάσια, υπό τη βάση σεναρίου που απευθυνόταν σε προκλήσεις θαλασσίας ασφαλείας και διαπιστώθηκε η επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών της ασκήσεως, που – συμφώνως με το ΓΕΝ – ήταν «η προαγωγή και ενίσχυση της συνεργασίας, αλληλοκατανόησης και βελτίωσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ναυτικών της Αδριατικής - Ιόνιας Πρωτοβουλίας ADRION».

Στην άσκηση αυτή το Πολεμικό Ναυτικό συμμετείχε με:

-Τον διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών, ο οποίος εκτελούσε ταυτοχρόνως και καθήκοντα διοικητού της ναυτικής Δυνάμεως και επιτελείς.

-Τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ», με οργανικό ελικόπτερο του ΠΝ, ως πλοίο έδρας του Διοικητού.

-Μία μονάδα (mobile team) από τη διεύθυνση Επιχειρησιακής Αξιολογήσεως του Αρχηγείου Στόλου, για παροχή εκπαιδεύσεως σε θέματα ελέγχου-βλαβών και εκπαιδεύσεως μάχης.

-Ευκολίες, μέσα και εκπαιδευτές από το ΚΕΝΑΠ, για την παροχή εκπαιδεύσεως σε θέματα ναυτικής αποτροπής και για τη διεξαγωγή της ασκήσεως προσομοιώσεως.

-Τις εγκαταστάσεις και ευκολίες του Ναυστάθμου Κρήτης.

Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη συμμετείχαν με τις ακόλουθες μονάδες:

Αλβανία: με το περιπολικό ALS «LISSUS» (P-133)

Ιταλία: με την κορβέτα ITS «CIGALA FULGOSI» (P-490) και τo οργανικό ελικόπτερο AB-212.

Κροατία: με την πυραυλάκατο HRV «VUKOVAR» (RTOP-41).

Μαυροβούνιο: με τη φρεγάτα «MNE» (P-34)

Σλοβενία: με το περιπολικό SVN «TRIGLAV» (11)

Λ.Σ.Μ.