Το θέμα της έτι περαιτέρω διευρύνσεως της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδος και Ολλανδίας σε επιχειρησιακό επίπεδο συζήτησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ολλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Tom Middendorp, στο πλαίσιο της επισήμου επισκέψεως του τελευταίου στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώθηκε χθες.

Κατά τις διμερείς επαφές τόσο στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των δύο αρχηγών, όσο και αυτών επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών, συζητήθηκε το περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση τη γεωπολιτική αστάθεια που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και οι τομείς της διευρύνσεως της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, που επικεντρώθηκαν σε αυτούς της ακαδημαϊκής και επιχειρησιακής εκπαιδεύσεως, με αιχμή του δόρατος τις συνεκπαιδεύσεις σε αντικείμενα ειδικών δυνάμεων.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισήμανε στον Ολλανδό ομόλογό του, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

-Τη σκοπιμότητα συνεχίσεως της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως ανασχέσεως των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, μεταξύ των τουρκικών ακτών και των έναντι αυτών ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, όπου στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την εξαιρετική συμβολή των ολλανδικών πολεμικών πλοίων στην εν λόγω επιχείρηση (“Sea Guardian”).

-Την υφιστάμενη άριστη και πολυετή συνεργασία με την Ολλανδία στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ).

-Τη συμβολή του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στον τομέα της εκπαιδεύσεως επί θεμάτων θαλασσίας ασφαλείας, επ’ ωφελεία τόσο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, όσο και τρίτων – εκτός Συμμαχίας – χωρών.

-Τη συνεχή παραβατική συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός αρχηγός στις τοποθετήσεις του σημείωσε ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο ευρωατλαντικό σύμμαχο, τονίζοντας παραλλήλως την επιθυμία περαιτέρω διευρύνσεως της υφισταμένης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο στρατηγός Tom Middendorp, κατά την παραμονή του στο ΓΕΕΘΑ, έλαβε ενδελεχούς ενημερώσεως για την αμυντική πολιτική της Ελλάδος καθώς και για τα σοβαρά θέματα και τις προτεραιότητες των ελληνικών Ε.Δ., ενώ ακολούθως είχε και εθιμοτυπικού χαρακτήροςσυνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Πάνο Καμμένο. Τέλος, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, ο Ολλανδός αρχηγός επισκέφτηκε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο Ακροπόλεως.

Λ.Σ.Μ.