Τη διοίκηση της μονίμου ναυτικής δυνάμεως του ΝΑΤΟ (“Standing NATO Maritime Group 2”/SNMG-2), τα πλοία της οποίας περιπολούν στο Αιγαίο, μεταξύ των τουρκικών ακτών και των έναντι αυτών ελληνικών νησιών για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρώπη, ανέλαβε η Βρετανία στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Καθήκοντα διοικητού της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δυνάμεως ανέλαβε ο Βρετανός αρχιπλοίαρχος James Μorley από τον Γερμανό υποναύαρχο Axel Deertz, παρουσία του Αρχηγού Στόλου αντιναυάρχου Ιωάννη Παυλόπουλου ΠΝ, ο οποίος εκπροσώπησε τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Ο αρχιπλοίαρχος James Μorley RN αποτελεί έναν από τους πλέον ικανούς και ελπιδοφόρους για το μέλλον αξιωματικούς του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού (Royal Navy). Γεννήθηκε το 1969 στο Περθ, είναι ηλικίας 48 ετών και η προηγούμενη θέση του ήταν βοηθός του Αρχηγού του Βρετανικού Ναυτικού (First Sea lord) επί θεμάτων ναυτικών δυνατοτήτων από τον Οκτώβριο του 2014. Εντάχθηκε στο RN το 1988, ως αξιωματικός επιφανείας, και υπηρέτησε στα HMS “Newcastle” και HMS “Invincible” ως «Ελεγκτής Μάχης» ενώ ως ανθυποπλοίαρχος υπηρέτησε στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Αξιωματικών.

Ακολούθως υπηρέτησε ως ύπαρχος στο HMS “Starling”, που έδρευε στο Χονκ Κονγκ, ως κυβερνήτης του HMS “Duvetlton” (1997-1999), που έδρευε στη Βόρεια Ιρλανδία και ως αξιωματικός επιχειρήσεων του HMS “Marlborough”. Περάτωσε επιτυχώς τη φοίτησή του στο Ανώτερο Σχολείο Επιτελών αποκτώντας πτυχίο στις σπουδές άμυνας και ως αντιπλοίαρχος διατέλεσε κυβερνήτης του HMS “Lancaster” (2004-2006), ενώ ως πλοίαρχος του HMS “Albion” (2010-2012).

Λ.Σ.Μ.