Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών Πειραιά εκδικάζεται σήμερα η αίτηση του Μάκη Γιαννουσάκη για αναστολή εκτέλεσης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης που του έχει επιβληθεί σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση NOOR 1.

Ο Μάκης Γιαννουσάκης δήλωσε ότι από το 2014 είχε δώσει το όνομα για τον λογαριασμό στον οποίο κατατέθηκαν τα χρήματα για το ταξίδι του NOOR1, αλλά επειδή δεν ήταν του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, δεν έκαναν άρση απορρήτου για τον λογαριασμό, αλλά απλά τον δέσμευσαν.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ο ισοβίτης έδωσε και ένα δείγμα των πιέσεων που δέχθηκε, λέγοντας ότι όταν αρνήθηκε να δώσει το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη σε κατάθεσή του, τότε αφαιρέθηκε η φρουρά από τη γυναίκα του και το παιδί του. «Το σύστημα με κυνηγάει γιατί τα έχω βάλει με το παρακράτος. Έχουν περικυκλώσει την οικογένεια μου» σημείωσε ο Μάκης Γιαννουσάκης και πρόσθεσε ότι «το παρακράτος είναι πιο επικίνδυνο από τους διακινητές. Τώρα με φέρνουν 30 αστυνομικοί. Πριν δεν άνοιγε μύτη».

Ο Μάκης Γιαννουσάκης αναφέρθηκε στον υπουργό Αμυνας λέγοντας: «Ο κ. Καμμένος δε θα με έπαιρνε ποτέ τηλέφωνο. Με πήρε γιατί αρνήθηκα να δώσω την κατάθεση που μου ζητούσαν».

Παράλληλα για τον υπουργό Δικαιοσύνης ανέφερε: «Ο κ. Κοντονής είπε στη Βουλή ότι ο Γιαννουσάκης έδωσε μια συνέντευξη. Δεν είπε ότι λίγες μέρες πριν έδωσα ένορκη κατάθεση και λέω ότι έχω πει το '15. Γιατί δε με δεχόταν η κ. Αλβάνου και ήθελα να γίνει αναγνωστέο. Μετά καταθέτω για τα extre πάλι χωρίς αναφορά στον Μαρινάκη. Γιατί δεν έδωσε όλη την εικόνα ο κ. Κοντονής; Ακουσα ότι με διώξανε από τη φυλακή Αυλώνα από τον κ.Κοντονή».

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι «πριν 48 ώρες προσπάθησαν να προσεγγίσουν την κ. Σταματιάδη να μην πω αυτά που πρέπει να πω. Το Σαββατο την πήρε τηλέφωνο ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος από απόκρυψη γιατί τώρα προσέχουν και της ζήτησε να συναντηθούν». 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «στο κινητό της η κ. Σταματιάδη κατέβασε μια εφαρμογή που βλέπεις ποιοι κοιτάζουν το προφίλ σου... Βγήκαν όλα αυτά τα ονόματα των τούρκων παντελώς άγνωστα. Πρόκειται για ομάδα Τούρκων (έδωσε τη λίστα στην έδρα). Εμείς το καταγγειλαμε».

Ο ισοβίτης σημείωσε ότι ζήτησε από τους λιμενικούς να συνεργαστεί, αλλα δεν φαντάστηκε ότι «θα ξέρει και η κουτσή Μαρία τους χρηματοδότες κι αυτοί θα ψάχνουν τον Μαρινάκη.

«Βοήθησα τις αρχές να αποκαλυφθεί φορτίο 20 τονων. Πήγαινε συγγενής μου στα ραντεβού. Στο τελος ο Χριστοφορίδης μου λέει "ξέχασε τη δουλειά σε πήρανε χαμπάρι". Ο Χριστοφορίδης στις 20 Μαρτίου μου είπε την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει αυτή η δουλειά αλλά μόνο ο Μαρινάκης» τόνισε και πρόσθεσε: «Με κρατάει πια όμηρο και λέει αν αποκαλύψεις ό,τι σου ζητάω, θα φύγουν οι μυστικές σου καταθέσεις στους εμπόρους που πήγες να παγιδεύσεις. Στην εφημερίδα Ντοκουμέντο διέρρευσαν ήδη οι καταθέσεις και δεν έκρυψαν ούτε το όνομα του λιμενικού».

Σε ερώτηση του προέδρου ότι «ο κ. Χριστοφορίδης είναι ένας λιμενικός, ο ισοβίτης απάντησε: «Δεν έχει την ίδια άποψη. Θεωρεί ότι είναι εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης που θέλει να βάλει φυλακή τον Μαρινάκη».

«Με υποχρεώσανε να αφήνω ανοιχτό το ενδεχόμενο ενοχής του Μαρινάκη. Το έκανα για να με εμπιστευτούν και να μπορώ μετά να τους γράψω» ανέφερε και προανήγγειλε: «Το καταγραφικό του κ . Τριανταφυλλόπουλου είχε χαλάσει οταν έλεγα οτι ο Μαρινάκης είναι αθώος. Τους κατέγραφα γιατί ήθελα να τους ξεσκεπάσω. Θα το ανεβάσω στο internet μέχρι αύριο».

Σχετικά με τους φόβους για την ασφάλειά του, ο Γιαννουσάκης σημείωσε: «Η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να μη φτάσω στο Εφετείο. Δίνοντας τις καταθέσεις μου για τους εμπόρους... Δεν υπάρχει φυλακή που να μπορεί να με δεχθει. Σας ζητάω να φτάσω ζωντανός στο Εφετειο» και αναρωτήθηκε: «Μια ζωή αξίζει μόνο αν δώσω τον Μαρινάκη;»

Ο ισοβίτης, κρατούμενος των Φυλακών Χαλκίδας, ζητάει την αποφυλάκισή του, πατώντας στο ότι κινδυνεύει η ζωή του στις φυλακές, αλλά και στο ότι έχει εισφέρει στοιχεία για την υπόθεση κατονομάζοντας τους χρηματοδότες του φορτίου 2,1 τόνων ηρωίνης.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ο Μάκης Γιαννουσάκης, ανέφερε σήμερα στο δικαστήριο ότι «ο συγκάτοικός μου στο κελί βρέθηκε σήμερα το πρωί νεκρός. Ήταν ο Παύλος Ψωμιάδης της Ασπίς Πρόνοια, που βρέθηκε νεκρός από ανακοπή».  

Πάντως, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχει κάτι ύποπτο με τον θάνατο του Παύλου Ψωμιάδη, απλά το ανέφερε ως περιστατικό.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Πέμπτη ο Μ. Γιαννουσάκης κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών Πειραιά, Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, σχετικά με τις καταγγελίες του σε βάρος του λιμενικού Παναγιώτη Χριστοφορίδη και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνης Τζίβα, ότι δέχθηκε πιέσεις για να εμπλέξει τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και το όνομα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.