Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δευτέρας διασκέψεως του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ ή Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών, που πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αρχηγών ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ. Συνολικώς συμμετείχαν 101 αρχηγοί ή εκπρόσωποί τους από όλο τον κόσμο.

Στο ξεκίνημά της η διάσκεψη εξέτασε την πρόοδο επί των αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της πρώτης αντιστοίχου διασκέψεως του 2015, αναφορικώς με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις (Peacekeeping Operations) του ΟΗΕ και αφού προηγουμένως είχε ακούσει την ομιλία του γενικού γραμματέα του Οργανισμού António Guterres, να τονίζει στους συγκεντρωμένους αρχηγούς τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης διασκέψεως.

Στην «ατζέντα» της διασκέψεως μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως:

-- Η εξελισσόμενη φύση των ειρηνευτικών επιχειρήσεων, λόγω της διαφοροποιήσεως του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

-- Η διάθεση των αναγκαίων δυνάμεων από τα κράτη-μέλη για την υποστήριξη τους.

-- Η θέση της γυναίκας σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις και ειδικώς σε περιβάλλοντα όπως στις Μουσουλμανικές χώρες που η θέση των γυναικών είναι ιδιάζουσα.

-- Οι κρίσιμες παράμετροι των ειρηνευτικών επιχειρήσεων (για απαίτηση αμέσου αναπτύξεως επί του πεδίου, σχεδίαση-δομή και οργάνωση δυνάμεων, πληροφορίες, εκπαίδευση, πειθαρχία, δεξιότητες και αποτελεσματικότητα των συμμετεχόντων) κ.λπ.

Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις επιμέρους τοποθετήσεις του ανά θεματική ενότητα της διασκέψεως, επισήμανε, συμφώνως με το ΓΕΕΘΑ, τα εξής:

-- Το προφανές της συμβολής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στην προαγωγή της παγκοσμίου ειρήνης και ασφαλείας.

-- Το σύνθετο και εξελισσόμενο επιχειρησιακό περιβάλλον, στο οποίο καλούνται να αναπτυχθούν οι ειρηνευτικές επιχειρήσεις, γεγονός που καθιστά ως επιβεβλημένη την τυποποίηση των διαδικασιών ετοιμότητος και λειτουργίας των συμμετεχόντων, προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της εντολής τους.

-- Αναφορικώς με το θέμα της περαιτέρω συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, ο ναύαρχος Αποστολάκης σημείωσε ότι αυτή θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότητά τους. Απαιτείται όμως η υιοθέτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών πολιτικών, οι οποίες θα υποστηρίξουν την ενσωμάτωση των γυναικών σ΄ αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα της Κρήτης, ήδη αναπτύσσει εκπαιδευτικά προϊόντα προς αυτή την κατεύθυνση.

-- Πρέπει να εξακολουθήσει η πολιτική μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα αυθαιρεσιών και παρενοχλήσεων τοπικού πληθυσμού από μέλη ειρηνευτικών αποστολών, με την υιοθέτηση κατάλληλων μέτρων λογοδοσίας και ελέγχου των ενεχομένων σε αυτά.

-- Βασικές αρχές συνεργασίας, όπως η ακώλυτη κίνηση, ο συντονισμός, η επικοινωνία μεταξύ των δρώντων, η συναίνεση και η διαφάνεια πρέπει να διέπουν την υλοποίηση αυτών των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην καλή υλοποίηση της σχετικής εντολής.

Τέλος, κατά το διήμερο της παραμονής του στη Νέα Υόρκη, ο ναύαρχος Αποστολάκης αντάλλαξε απόψεις με τους ομολόγους του, ενώ συναντήθηκε και με τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ, πρέσβη Διονύσιο Καλαμβρέζο καθώς και με τα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στον ΟΗΕ.