Με 37 παραβιάσεις, τέσσερις παραβιάσεις και μία εμπλοκή εκδήλωσε σήμερα η Άγκυρα τον εκνευρισμό της στο Αιγαίο, μετά τα διαδοχικά «χτυπήματα» που δέχεται το προφίλ της, σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, το τελευταίο διάστημα, που έρχονται να προστεθούν στην χθεσινοβραδυνή νυχτερινή «εισβολή» μιας εξάδας μαχητικών της τουρκικής αεροπορίας, που προέβησαν στην ενέργειά τους αυτή μετά από πάρα πολύ καιρό.

Πιο συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο οπλισμένα μαχητικά F-16 και δύο μεμονωμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235, συνολικώς τέσσερα αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 4 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) του FIR Αθηνών και 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ), από τις οποίες 34 έγιναν από τα 2 CN-235 (από 17 έκαστο) και 3 από τον σχηματισμό. Τα μαχητικά ενεπλάκησαν σε μία εμπλοκή με τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος που απογειώθηκαν από τις προκεχωρημένες αεροπορικές βάσεις του Αιγαίου και τα αναχαίτισαν.

Χθες το βράδυ εξάλλου στις 21:17, μια εξάδα τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, διέσχισε παρανόμως το FIR Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και παρέμεινε στην ευρύτερη περιοχή πετώντας σε χαμηλά ύψη μέχρι να εξέλθουν από το FIR στις 22:00. Ενδιαμέσως είχαν αναχαιτιστεί από τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής αεραμύνης, που είχαν απογειωθεί από τη Λήμνο και τη Σκύρο. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Τούρκοι πολύ σπάνια πραγματοποιούν αντίστοιχου προφίλ (νυχτερινές) αποστολές στο Αιγαίο (είχαν να κάνουν κάτι παρόμοιο σχεδόν 11 μήνες πριν), ενέργεια που ασφαλώς εντάσσεται στο γενικότερο κλίμα εκνευρισμού που υπάρχει μετά από τις τελευταίες «ατυχείς» γι’ αυτούς εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού στην Ελβετία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.