Δεν βγήκε «λευκός καπνός» από την τηλεδιάσκεψη που είχαν τη Δευτέρα οι πρυτάνεις με τον υπουργό Παιδείας σχετικά με το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εν όψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η Σύνοδος των Πρυτάνεων επιμένει στην επανεξέταση βασικών διατάξεων και ειδικότερα σε ό,τι αφορά το άσυλο -και την πρακτική επαναφορά του μέσω του νομοσχεδίου-, τις μεταπτυχιακές σπουδές -με τη διαφωνία να επικεντρώνεται στη διεύρυνση της δωρεάν φοίτησης και στην παρέμβαση του υπουργείου για την τελική έγκριση του ύψους διδάκτρων-, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, αλλά την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες.

Σε αυτό το κλίμα, εκκρεμή ζητήματα αναφορικά με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) θα συζητήσουν εντός της εβδομάδας ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και επιτροπή Πρυτάνεων.

Το υπουργείο Παιδείας έκανε γνωστό ότι το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση έχει κατατεθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ενσωματωμένες βελτιώσεις, αρκετές από τις οποίες συμφωνήθηκαν με τη σύνοδο Πρυτάνεων και τη σύνοδο των προέδρων των ΤΕΙ.

«Με τις συνόδους συμφωνήθηκε ότι έχουν επιτευχθεί πολλά θετικά βήματα ως προς τους ΕΛΚΕ που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αλλά ότι υπάρχουν και ορισμένα ακόμη εκκρεμή ζητήματα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με τον κ. Τσακαλώτο.