Μεθαύριο, Τετάρτη 26 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί ο επανάπλους στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του, στο Άλσος Ναυτικής Παραδόσεως, στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, του θρυλικού νικητή των Βαλκανικών πολέμων του 1912 -13 θωρηκτόού («ευδρόμου» στην πραγματικότητα) «Γ.ΑΒΕΡΩΦ», μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εργασιών δεξαμενισμού, συντηρήσεως και επισκευής του σκάφους, που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Ναυπηγείων» του Σκαραμαγκά.

Μάλιστα, και αυτό αποτελεί μία αξιέπαινη πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ενημερώνει το κοινό, μέσω σχετικής ανακοινώσεως, ότι «Κατά τον επανάπλου του θωρηκτού στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον όρμο Φαλήρου επιτρέπεται και παράλληλα ενθαρρύνεται η τιμητική συνοδεία του από πλωτά σκάφη ιδιωτών ή συλλόγων, από τον όρμο Κανελλόπουλου (Σχολή Ναυτικών Δοκίμων) έως τις προσβάσεις Μαρίνας Φλοίσβου».

Γιατί δεν είναι δυνατόν ο νικητής των Βαλκανικών πολέμων, ο κυρίαρχος του Αιγαίου, το πλοίο-θρύλος του Πολεμικού Ναυτικού, ενός Ναυτικού που δεν έχει υποστείλει ποτέ την Πολεμική του Σημαία και έχει ιστορία τουλάχιστον 4.000 ετών, να πραγματοποιεί ένα τέτοιο ταξίδι και να μην «συνοδεύεται τιμητικώς» από όλα τα σκάφη των Ελλήνων, όσων τουλάχιστον διαθέτουν τέτοια και τα έχουν αραγμένα στις γειτονικές Μαρίνες, και να μην εξέρχονται από αυτές για να συνοδεύσουν ΑΥΤΟ το σκάφος!

Το ιστορικό πλοίο ανελκύσθηκε σε δεξαμενή των Ελληνικών Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά προκειμένου να πραγματοποιηθούν επ’ αυτού εργασίες συντηρήσεως και επισκευής, οι κυριότερες των οποίων ήταν οι ακόλουθες:

α. Ναυπηγική επιθεώρηση της μεταλλικής κατασκευής του σκάφους (εσωτερικά και εξωτερικά) και εκτέλεση ελασματουργικών εργασιών επισκευής.

β. Αντικατάσταση συστήματος προστασίας/χρωματισμού σε ύφαλα και έξαλα του σκάφους.

γ. Συντήρηση του χρωματικού συστήματος προστασίας σε εσωτερικά διαμερίσματα/στεγανά.

δ. Αφαίρεση όλου του παλαιού ξύλινου καταστρώματος και συντήρηση/ επισκευή του μεταλλικού υποστρώματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εκτέλεση των εν προαναφερθεισών εργασιών εξασφαλίσθηκαν χορηγίες, οι οποίες κάλυψαν τις ανάγκες προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΝ, «η επανατοποθέτηση του κύριου καταστρώματος καθώς και εναπομείνασες στοχευμένες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης εσωτερικών χώρων του πλοίου, πρόκειται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα, στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του και ως εκ τούτου δεν θα είναι δυνατή η υποδοχή επισκεπτών έως την πλήρη ολοκλήρωση των εργασιών, η οποία τοποθετείται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου».