Σε θέσης μάχης βρίσκονται οι επιχειρηματίες που ενοικιάζουν αναψυκτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους , εν όψει του διαγωνισμού για την παραχώρησή τους που θα γίνει την 1η Αυγούστου . Οι σημερινοί ενοικιαστές καταγγέλλουν ότι οι όροι είναι τέτοιοι που τους αποκλείουν την συμμετοχή και κάνουν λόγο για φωτογραφικό διαγωνισμό , με στόχο να δοθούν τα αναψυκτήρια σε μεγάλες αλυσίδες . Ήδη έχουν προσφύγει στα δικαστήρια με απανωτές αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων προσπαθώντας να πετύχουν την ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που αφορά σε αυτή τη φάση 8 αναψυκτήρια στην Ακρόπολη , στην Ολυμπία, στη Λίνδο, στον Αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου , στους Δελφούς , στον Αρχαιολογικό χώρο Ασκληπιείου Κω, στο Ακρωτήρι Σαντορίνης και στον Αρχαιολογικό χώρο Μεσσήνης. Η διάρκεια των νέων συμβάσεων θα είναι έξι χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα τέσσερα . « Πρόκειται για ξεπούλημα καθώς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων απαιτεί μέσω του διαγωνισμού μηναία μισθώματα ύψους 51.000 ευρώ συνολικά από όλα αυτά τα αναψυκτήρια , τη στιγμή που σήμερα τα έσοδα του κράτους από τους ίδιους χώρους ξεπερνούν μηνιαίως τα 100.000 ευρώ» λέει στα «Παραπολιτικά» ο Γρηγόρης Σχίζας, μέλος του Συνδέσμου Ενοικιαστών Αναψυκτηρίων Αρχαιολογικών Χώρων , που ενοικιάζει τα τελευταία χρόνια το αναψυκτήριο Δελφών .

Επιστολή σε βουλευτές

Ο Σύνδεσμος έστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή –καταγγελία σε βουλευτές, στην οποία ο αντιπρόεδρος Παναγιώτης Ζαφειρόπουλος εξηγεί ότι οι όροι του διαγωνισμού αποκλείουν εξ αρχής τις μικρές επιχειρήσεις από τη διαδικασία διεκδίκησης των χώρων. «Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά προσπάθεια του Τ.Α.Π.Α (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων) να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό με όρους που στην ουσία εξοστρακίζουν από τη διαδικασία μικρομεσαίες επιχειρήσεις , γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη μιας στοχευμένης και συστηματικής προσπάθειας εκχώρησης των σχετικών χώρων στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης», τονίζεται στην καταγγελία. Μεταξύ των όρων του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί την 1η-8-2017 και ώρα 14.00, περιλαμβάνεται η πιστοποίηση για την προετοιμασία και διάθεση έτοιμων ζεστών γευμάτων, τα οποία σύμφωνα με τους ενοικιαστές τα αναψυκτήρια, βάσει των αδειών λειτουργίας τους, δεν μπορούν να διαθέσουν . Επίσης ως αποδεικτικό της εμπειρίας , ζητείται η λειτουργία τουλάχιστον τριών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος , από τα οποία τουλάχιστον το ένα πρέπει να έχει λειτουργήσει για περισσότερο από 48 μήνες . «Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο , αν όχι ανέφικτο για τον οποιονδήποτε μικρό ή μικρομεσαίο επαγγελματία και δη εν μέσω κρίσης» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος που ενοικιάζει το αναψυκτήριο του Αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Απαγορευτικός είναι σύμφωνα με τους ενοικιαστές και ο όρος σύμφωνα με τον οποίο ο ισολογισμό της τελευταίας διετίας πρέπει να είναι μεγαλύτερος του ποσού των 2. 808.351 ευρώ.

«Ρεζιλεύουν τη χώρα»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού Ασπασία Λούβη-Κιζή, παραδέχεται μιλώντας στα «Παραπολιτικά» ότι με βάση το νέο διαγωνισμό τα μηνιαία μισθώματα θα είναι μικρότερα από τα σημερινά , ωστόσο όπως λέει σε δεύτερο χρόνο θα ζητηθούν και ποσοστά επί των κερδών και επίσης ότι πολλοί από τους σημερινούς ενοικιαστές είναι …κακοπληρωτές, με αποτέλεσμα τα ενοίκια που έχουν συμφωνηθεί να μην καταλήγουν στο Ταμείο. «θα ζητήσουμε ένα βασικό ενοίκιο και μετά συμμετοχή επί των κερδών από τους πλειοδότες .Το ποσοστό επί των κερδών θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,5%. Εξ΄ άλλου ορισμένοι από τους σημερινούς ενοικιαστές, δεν μιλάω για όλους, πηγαίνουν στους διαγωνισμούς, δίνουν μεγάλα ποσά , «φανταστικά» ποσά θα έλεγα, αλλά στη συνέχεια προσφεύγουν στην δικαιοσύνη ζητώντας τη μείωσή τους . Στο τέλος τα ποσά δεν καταβάλλονται , οδηγούμαστε σε καταλογισμό , πάνε στην εφορία και δεν καταλήγουν ποτέ στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων . Επειδή το δημόσιο δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό, μετά τον διαγωνισμό θα προσλάβουμε ελεγκτική εταιρία που θα μας εξασφαλίζει πλήρη εικόνα για τα κέρδη». Παράλληλα η Πρόεδρος του Ταμείου κάνει λόγο για κακή ποιότητα υπηρεσιών που πρέπει να βελτιωθεί γιατί αντανακλά την εικόνα της χώρα στο εξωτερικό . «Δεν είναι αλήθεια ότι χτυπάμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες . Έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλά από αυτά τα αναψυκτήρια δεν δίνονται τα διατιμημένα προϊόντα και παρέχονται κακές υπηρεσίες . Θέλουμε να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών που ρεζιλεύουν τη χώρα παγκοσμίως και παράλληλα να διαφυλάξουμε τα έσοδα του ταμείου» τονίζει. Οι πλειοδότες θα πρέπει σύμφωνα με τα προβλεπόμενα να αναλάβουν τα αναψυκτήρια την επόμενη ημέρα του διαγωνισμού , στην καρδιά της τουριστικής περιόδου , ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες.