Μαίνεται η πυρκαγιά στα Κύθηρα που ξέσπασε την Παρασκευή και υπήρξε νέα αναζωπύρωση το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το βράδυ του Σαββάτου, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, το νησί κρίθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκκενώθηκαν ο Μυλοποτάμος, οι Αραίοι και τα Φράτσια!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από τον περίβολο του νοσοκομείου, όπου ένας ασυνείδητος πέταξε αναμμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα και κλαδιά

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχουν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος καναντέρ.

Επίσης, στην περιοχή επιχειρούν 23 οχήματα, 61 πυροσβέστες, 57 άτομα πεζοπόρο.

Οι ελιές που έχει το νησί κάνουν δύσκολη την κατάσβεση. Παρόλο που φαίνεται ότι έχουν σβήσει, εσωτερικά συνεχίζουν να καίνε.

Όπως μετέδωσε ο ALPHA, πλωτά μέσα είναι σε επιφυλακή για σχέδιο εκκένωσης.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες για δεύτερη ημέρα.

Για μέτωπο αρκετά μεγάλο που εκτείνεται σε περισσότερο από δύο χιλιόμετρα σε δύο βουνά, καίγοντας μάλιστα αναδασωτέα περιοχή, κάνει λόγο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος των Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης, δίνοντας μία πρώτη εικόνα για το τι επικρατεί από χθες στο νησί των Κυθήρων όπου μαίνεται μεγάλη πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή ενώ είπε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Πρόσθεσε επίσης ότι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος και ότι δεν κινδυνεύουν.

Ο δήμαρχος Κυθήρων ανέφερε ακόμα πως η φωτιά ενώ είχε τεθεί μέχρι χθες υπό έλεγχο, το πρωί αναζωπυρώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και σημείωσε πως η περιοχή είναι ιδιαίτερα δύσβατη παρά το γεγονός ότι έχουν σπεύσει πεζοπόρα τμήματα από όλη τη χώρα, ακόμα και από την ΕΜΑΚ Θεσσαλονίκης.

Επισημαίνει πως η περιοχή που καίγεται είχε καεί πριν από 15 χρόνια και ήταν τώρα σε περίοδο φυσικής αναγέννησης.

Επίσης, έκανε λόγο για θέμα συντονισμού των εναέριων μέσων και ζήτησε μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να ενισχυθούν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί.

Οι κάτοικοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αυριανή μέρα, όπου οι άνεμοι θα είναι βόρειοι

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής :

Σε εξέλιξη συνεχίζει να βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες, 04/08/2017, στις 10:45, σε αγροτοδασική έκταση πλησίον της περιοχής Πιτσινάδες Κυθήρων. Η πυρκαγιά, παρά την άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, έλαβε γρήγορα διαστάσεις λόγω της μεταβλητότητας που παρουσίαζε η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, του είδους της βλάστησης, της ποσότητας της καύσιμης ύλης και του ανάγλυφου της περιοχής εκδήλωσής της και δεν κατέστη δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο στο αρχικό της στάδιο. Πρόκειται για μια δύσκολη πυρκαγιά καθώς εξελίσσεται σε δασικές - αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσα τους υπάρχουν πολλοί οικισμοί, και κατά συνέπεια οι πυροσβεστικές δυνάμεις πέραν του περιορισμού των μετώπων, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών.

Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της συμμετέχουν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο, βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και χωματουργικά μηχανήματα. Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν από αέρος, εκ περιτροπής, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων εναερίων μέσων.

Η πυρκαγιά αυτή αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένης της σημασίας της και του ιδιαίτερου ιστορικού αυτού του είδους των πυρκαγιών για το νησί.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 1η Ε.Μ.Α.Κ., 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, σε ορισμένες περιοχές του νησιού έχει διακοπεί το ρεύμα, λόγω της πυρκαγιάς.

Ο δήμος έχει απευθύνει έκκληση προς ιδιώτες που έχουν μηχανήματα βαρέου τύπου, να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Εκτός από τη γενική διακοπή ρεύματος στο νησί, έχει διακοπεί και η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλούς δρόμους.