Κτίρια που κόστισαν εκατομμύρια και απλώς φέρουν την επιγραφή «Κέντρο Υγείας», αφού έχουν έρημους διαδρόμους και θαλάμους, βρίσκονται ανά την Ελλάδα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία καλεί την κυβέρνηση να «αφήσει τα σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και να αναλάβει πρωτοβουλίες λειτουργίας των υπαρχουσών μονάδων».

Η ΠΟΕΔΗΝ αποκαλύπτει ότι σήμερα υπάρχουν εννέα Κέντρα Υγείας-φαντάσματα, κάποια από τα οποία έχουν ιατρικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας που σκουριάζει στις ζελατίνες: «Κατασκευάστηκαν μεγαλοπρεπή κτίρια και είναι κλειστά πολλά χρόνια. Πεταμένα λεφτά του λαού»!

Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι από τα 209 Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου λειτουργούν τα 200. Και διερωτάται: «Τα εννέα πού βρίσκονται; Αναρωτήθηκε κανείς; Κάποια έμειναν μόνο στα χαρτιά, αφού ξεπεράστηκαν λόγω ανάπτυξης του οδικού δικτύου και σμίκρυνσης των αποστάσεων από άλλα Κέντρα Υγείας ή νοσοκομεία. Κάποια άλλα, όμως, αν και είναι απαραίτητη η λειτουργία τους, αν και εγκαινιάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια, ερημώνουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο ακόμα και για πλιάτσικο στα εγκαταλελειμμένα κτίσματα: «Κλέβουν ό,τι βρουν. Λεκάνες, βρύσες, λάμπες και παράθυρα!».

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Υγείας Καρυών Αγίου Ορους (άνω των 1.000 τ.μ.) κατασκευάστηκε πριν από δύο χρόνια και ακόμη δεν παραδόθηκε, ενώ «το καλοκαίρι του 2016 τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από την 4η ΥΠΕ». Στην Αντιμάχεια Κω το Κέντρο Υγείας εγκαινιάστηκε το 2009 (κόστισε 395.000.000 ευρώ) και, ενώ φτιάχτηκε για να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους πέντε χωριών, είναι κλειστό. Στην Αίπεια Μεσσηνίας ένα «έτοιμο κτίριο αραχνιάζει. Είναι ισόγειο 500 τ.μ., 35 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Για ξεκάρφωμα, στεγάζουν εκεί ένα περιφερειακό ιατρείο».

Ακόμα ένα κτίριο-κουφάρι είναι, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, στην περιοχή Καινούργιου Φθιώτιδος: «Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου. Από το 2009 έως το 2014 υπήρχαν δύο γιατροί αποσπασμένοι.

Από το 2015, ο ένας ιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο και ο άλλος συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα είναι δύο νοσηλεύτριες χωρίς γιατρό!».

Επίσης, στο Λεβίδι Αρκαδίας το Κέντρο Υγείας «υπάρχει μόνο στα χαρτιά, παρότι ξοδεύτηκαν 75.000.000 ευρώ», και στη Μαυροθάλασσα Σερρών «το κτίριο-στολίδι εκατοντάδων τ.μ. που διαθέτει ό,τι πιο σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό αραχνιάζει. Είναι έντονη η φημολογία για λειτουργία του μόνο τις πρωινές ώρες, ως αγροτικού ιατρείου».

Από την «Ελευθερία του Τύπου»