Ολοκληρώθηκε η παρουσίαση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στο ΓΕΣ
Τι εντυπωσίασε τους επισκέπτες του περιπτέρου της;
Ολοκληρώθηκε η εβδομαδιαίας διάρκειας παρουσία του έργου και της αποστολής της ιστορικής 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών – «Μοράβας», σε συνδυασμό με την ιστορία της και τη μεγάλη ιστορία της περιοχής που εδρεύει, στο Βόλο του νομού Μαγνησίας, στον ειδικό χώρο που διατίθεται για τον σκοπό αυτό στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.
Πέρας όλων των άλλων για τα οποία θα αναφερθούμε εκτενώς, την «παράσταση «έκλεψαν» - κατά το κοινώς λεγόμενο - δύο αδέλφια, δίδυμοι, αμφότεροι μόνιμα στελέχη των Πεζοναυτών, οι οποίοι όπως ήταν επόμενο έμοιαζαν σαν δύο «σταγόνες νερό» και εντυπωσίασαν με την εμφάνισή τους όλους τους επισκέπτες του περιπτέρου.
Τα δύο αδέλφια Πεζοναύτες ήταν οι ΕΠΟΠ Επιλοχίες Μιχάλης Κ. και Θανάσης Κ., και έφεραν μία σημερινή στολή μάχης των Πεζοναυτών ο ένας και την προηγούμενη στολή με τη χαρακτηριστική φόρμα «παραλλαγής-τίγρεως» και τον εξοπλισμό των δεκαετιών ’70 και ’80 που χρησιμοποιείτο, ο άλλος.
Από την παρουσίαση εντύπωση προκάλεσε στον επισκέπτη του περιπτέρου το πώς φαντάζεται, μελετά και σχεδιάζει η διοίκηση της 32 ΤΑΞΠΝ τον Έλληνα πεζοναύτη «του μέλλοντος» τόσο σε επίπεδο ατομικού οπλισμού και εξοπλισμού, όσο και σε επίπεδο μέσων μεταφοράς των πεζοναυτών από τα πλοία στην εχθρική ακτή. Αυτό όπως άλλωστε τονίστηκε και από τα στελέχη της που βρίσκονταν στο περίπτερο και απαντούσαν με προθυμία σε όλα τα ερωτήματα των επισκεπτών «δεν εξαρτάται από τη θέληση και την επιθυμία της Ταξιαρχίας, αλλά είναι επιπέδου ΓΕΣ και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτησή τους». Πρακτικώς αυτό εμείς το «μεταφράζουμε» σε κάτι μελλοντικό (και θα δούμε), αλλά το σχεδιάζουμε από τώρα για να είμαστε έτοιμοι. Και ορθώς.
Επίσης, τον επισκέπτη τον εντυπωσίασε και η θεματική ενότητα με την ιστορία του Βόλου και της Μαγνησίας, απ’ όπου ξεκίνησε η «Αργώ» το ταξίδι της στην Κοχλίδα, κάτι που θεωρείται και η πρώτη «αμφίβια επιχείρηση» πεζοναυτών παγκοσμίως, με ταυτόχρονη παρουσίαση στοιχείων και προϊόντων της περιοχής.
32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών – «Μοράβας»
Το έμβλημα της Ταξιαρχίας είναι σχήματος μεσαιωνικής ασπίδος μπλε χρώματος και η παράσταση πάνω σε αυτό συμβολίζει το αρχαίο πλοίο «Αργώ», το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον μυθικό ηρώα Ιάσονα, γιο του βασιλιά της Ιωλκού Αίσονα, κατά τη διάρκεια της Αργοναυτικής εκστρατείας του στον Εύξεινο Πόντο, τη σημερινή Μαύρη Θάλασσα, για την αρπαγή του χρυσόμαλλου δέρατος από τη μυθική Κολχίδα.
Η επιχείρηση αυτή θεωρείται ως η πρώτη αμφίβια επιχείρηση παγκοσμίως και περιγράφεται – ως γνωστό – στην Ελληνική Μυθολογία. Οι δύο λέξεις στην κορυφή του εμβλήματος, «ΘΑΡΣΕΙΝ ΧΡΗ», αποτελούν τμήμα της φράσης «Θαρσείν χρή ταχ΄ αύριον έσετ΄ άμεινον», που σημαίνει «Πρέπει να έχετε θάρρος ίσως αύριο να είναι καλύτερα». Τη φράση αυτή είπε η θεά Αθηνά, δια του στόματος του πολυμήχανου Οδυσσέα, στους Έλληνες που πολιορκούσαν την Τροία, όταν αυτοί ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν την προσπάθειά τους, με αποτέλεσμα να εμψυχωθούν και να την καταλάβουν με την καταδρομική επιχείρηση και το «Δούρειο Ίππο».
Η 32η ΤΑΞΠΝ συγκροτήθηκε επισήμως με την αναδιοργάνωση του Ελληνικού Στρατού μετά το τέλος των δύο Βαλκανικών πολέμων, που προέβλεπε τη συγκρότηση 42 Συνταγμάτων Πεζικού (1ο – 42ο) από τα οποία τα πέντε τελευταία ήταν τα Συντάγματα Ευζώνων. Ωστόσο όμως τα πρώτα γραπτά στοιχεία του 32ου ΣΠ υπάρχουν από το 1919 και μετά όταν συμμετείχε στη Μικρασιατική Εκστρατεία του ΕΣ. Ακολούθως συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του ΕΣ στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και στις πολεμικές επιχειρήσεις του αιματηρού Ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ενώ 32ο Σύνταγμα Πεζοναυτών με αλλαγή αποστολής ονομάστηκε στη διάρκεια της δικτατορίας, όπου έδρευε στην περιοχή της Αττικής. Μετά την μεταπολίτευση μεταστάθμευσε στο Βόλο που παραμένει ως σήμερα, ενώ αργότερα αναβαθμίστηκε και μετονομάστηκε σε 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών, ονομασία που φέρει ως σήμερα με την ίδια αποστολή.
Λ.Σ.Μ.