Διπλή τουρκική πρόκληση χθες το μεσημέρι, όταν ένα ζευγάρι τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στις 15:23 στο FIR Αθηνών παρανόμως, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως πραγματοποιώντας ισάριθμες υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, καθώς και 14 παραβιάσεις, τρεις παραβάσεις και μία εμπλοκή.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα νωρίς το απόγευμα ένας σχηματισμός αποτελούμενος από δύο ζευγάρια τουρκικών F-16C, συνολικώς τέσσερα μαχητικά, από τα οποία τα δύο ήταν οπλισμένα, εισήλθε παρανόμως στο FIR Αθηνών.

Στις 15:48 το ένα ζευγάρι πέταξε πάνω από τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων Ικαρίας και τρία λεπτά αργότερα, στις 15:51, πάνω από το Αγαθονήσι στα 19.000 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη, που αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από τα μαχητικά αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης, στις 15:52, εξήλθαν του FIR Αθηνών.

Συνολικώς η τετράδα πραγματοποίησε τρεις παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας του FIR Αθηνών και 14 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου από τις οποίες οι δύο ήταν οι προαναφερθείσες υπερπτήσεις, ενώ σημειώθηκε και μία εμπλοκή με τα ελληνικά αεροσκάφη ετοιμότητος. Όλη αυτή η δραστηριότητα έλαβε χώρα στο Κεντρικό Αιγαίο.

Λ.Σ.Μ.