Την απογοήτευση του Λονδίνου, αλλά και την άποψη –και ασφαλώς κάτι περισσότερο ξέρουν οι Βρετανοί επ’ αυτού– ότι «οι προσπάθειες των δύο πλευρών συνεχίζονται» εξέφρασε η δραστήρια νέα Βρετανίδα πρέσβης στην Αθήνα κ. Κέϊτ Σμιθ, αναφερόμενη στο ναυάγιο των συνομιλιών του Κρανς-Μοντανά για την επίλυση του Κυπριακού, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Η κ. Σμιθ, ευρισκόμενη επί της ναυαρχίδος της ΝΑΤΟϊκής Μονίμου Ναυτικής Δυνάμεων SNMG-2, που επιχειρεί στο Αιγαίο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, το υπερσύγχρονο αντιτορπιλλικό HMS «Duncan» (D-37), μαζί με τον Βρετανό διοικητή της προαναφερθείσας δυνάμεως, αρχιπλοίαρχο Τζέϊμς Μόρλεϋ, και απαντώντας σε σχετικό δημοσιογραφικό ερώτημα, επισήμανε τα εξής με τα εξαιρετικά ελληνικά της:

«Η αποτυχία των συνομιλιών στο Κρανς-Μοντανά αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση. Και οι δύο πλευρές στην Κύπρο κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι οι προσπάθειες αυτές έχουν σταματήσει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα της Συμμαχικής ναυτικής δυνάμεως απέπλευσε το πρωί της Δευτέρας από το λιμάνι του Πειραιά και κατά την παραμονή της στο Αιγαίο θα συνεκπαιδευτεί επανειλημμένως με μονάδες του Ελληνικού Στόλου κατά τις προσεχείς ημέρες.