Σήμερα το πρωί, στο Υπουργείο Παιδείας, ο Υπουργός κύριος Κώστας Γαβρόγλου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με την Πρέσβυ Καλής Θελήσεως της UNESCO, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και την Πρόεδρο του «Robert F. Kennedy Human Rights», κυρία Kerry Kennedy, για θέματα σχετικά με την εφαρμογή και προώθηση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα με τίτλο: «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», στα ελληνικά σχολεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πρόγραμμα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά πιλοτικά και προαιρετικά κατά το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 σε ιδιωτικά και δημόσια Γενικά Λύκεια της Αττικής, ενώ από φέτος θα διδάσκεται στα λύκεια ολόκληρης της χώρας.

Κατά τη συνάντησή τους η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Kennedy

ευχαρίστησαν τον κύριο Γαβρόγλου για τη στήριξη του στο Πρόγραμμα και τον ενημέρωσαν για την πορεία της εφαρμογής του στα σχολεία καθώς και για τη διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων για καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης που θα εντάξουν το Πρόγραμμα στη διδακτέα ύλη τους.

Εν συνεχεία η κυρία Βαρδινογιάννη και η κυρία Kennedy επισκέφτηκαν ένα από τα σχολεία στα οποία την προηγούμενη χρονιά είχε εφαρμοστεί το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» και συγκεκριμένα το Κολλέγιο Αθηνών-Κολλέγιο Ψυχικού, όπου τις υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, κύριος Αλέξανδρος Σαμαράς, ο Διευθυντής

του Κολλεγίου, κύριος Richard Jackson, και οι καθηγητές Δ. Τσελέντης, Α. Αθανασόπουλος, Δ. Καραμάνος και Ι. Παπαδόπουλος. H κυρία Kennedy μίλησε στους μαθητές για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνονται στο βιβλίο της «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» - πάνω στο οποίο βασίζεται και το ομώνυμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα-, και εν συνεχεία τους προκάλεσε να μιλήσουν κι εκείνοι για τα όσα σχετικά διδάχτηκαν. Οι μαθητές μίλησαν με ενθουσιασμό για την ενασχόλησή τους με τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τις γνώσεις που αποκόμισαν από το μάθημα, για τους νέους προβληματισμούς και σκέψεις που γεννήθηκαν μέσα τους μελετώντας τα λόγια και τη δράση των ηρωικών υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αξία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της προάσπισής της, για την κοινωνική δικαιοσύνη, για το καθήκον υπεράσπισης των αδύναμων, κ.λπ. Επίσης προβλήθηκε ένα σύντομο φιλμ με στιγμιότυπα από τη διδασκαλία του Προγράμματος.

Καθηγητές και μαθητές ευχαρίστησαν την κυρία Kennedy για τη σύντομη άλλα τόσο ενδιαφέρουσα διάλεξη της, καθώς και την κυρία Βαρδινογιάννη που ανέλαβε την πρωτοβουλία να φέρει στην Ελλάδα το Πρόγραμμα και να εκδώσει στα ελληνικά το σχετικό εκπαιδευτικό βιβλίο.

Ελληνικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

«Λέμε την αλήθεια στην εξουσία»

Το εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του «Robert F. Kennedy Human Rights» και έχει διδαχτεί σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων στην Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για δικαιοσύνη. Την εφαρμογή του Προγράμματος στην Ελλάδα και την έκδοση του εκπαιδευτικού βιβλίου που απευθύνεται στους καθηγητές οι οποίοι θα διδάξουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στους μαθητές τους ανέλαβε το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη».

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» βασίζεται στο βιβλίο με τίτλο «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία: Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που Αλλάζουν τον Κόσμο μας» της διεθνούς ακτιβίστριας και πολυβραβευμένης συγγραφέως, Κerry Kennedy, Προέδρου του “Robert F. Kennedy Human Rights” και κόρης του αείμνηστου Robert F. Kennedy. Το βιβλίο της Κerry Kennedy εκδόθηκε το 2000, και από τότε έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Περιλαμβάνει πάνω από 50 συνεντεύξεις υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ αυτών και βραβευμένων με το Βραβείο Νόμπελ, και αποτελεί έναν ύμνο στο αδάμαστο ανθρώπινο πνεύμα.

Οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου «Robert F. Kennedy Human Rights» βασισμένοι στο βιβλίο της Kerry Kennedy δημιούργησαν εν συνεχεία ένα εκπαιδευτικό βιβλίο για τη διδασκαλία του Προγράμματος “Λέμε την αλήθεια στην εξουσία” στα σχολεία.

Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» αποτελείται από περισσότερα από 50 σχέδια μαθήματος και μέσα από τις ιστορίες των γενναίων αγωνιστών απ’ όλο τον κόσμο διδάσκει στους μαθητές ποια είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στόχος του είναι η ενδυνάμωση των μαθητών ώστε να μπορούν και να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Καθώς οι μαθητές αρχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στο έργο της δημιουργίας ενός πιο δίκαιου και ειρηνικού κόσμου. Αυτό που κάνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» να ξεχωρίζει είναι η δύναμή του να εμπνεύσει δράση. Επιτρέποντας στους μαθητές να δουν τους εαυτούς τους ως υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενεργοποιεί μέσα τους και τη δύναμη να τα υπερασπίζονται στην καθημερινότητά τους.

Το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» συνεργάζεται επίσημα με το Robert F. Kennedy Human Rights από το 2013 ενώ στηρίζει το έργο του από το 2002.

Το Ίδρυμα ανέλαβε να φέρει στην Ελλάδα το Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια την Εξουσία» και να εκδώσει το βιβλίο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και περιέχει κείμενα και ασκήσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσα από κάθε μάθημα.Τα κεφάλαια που περιλαμβάνει η ελληνική έκδοση επελέγησαν από το «Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής» του Υπουργείου Παιδείας.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ενώ την Τιμητική Επιτροπή του Ελληνικού Προγράμματος αποτελούν: Η Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ο Καθ. Αθανάσιος - Μελέτιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η ποιήτρια Κική Δημουλά, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Καθ. Χρήστος Ζερεφός, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο Καθ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, πρώην Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος των Αρσακείων Σχολείων, ο Καθ. Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης.