Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει όχι μόνο το οικοσύστημα της περιοχής, αλλά, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», το μαζούτ δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμη και στο πιάτο μας.  

Όπως αναφέρει η εφημερίδα στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Άγγελος Σκορδάς, σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαζούτ θα μπορεί να περάσει εύκολα στο πιάτο μας μέσω των ψαριών που θα τραφούν από το μολυσμένο πλαγκτόν.  

Την παραπάνω προειδοποίηση έκανε στην «Ελευθερία του Τύπου» ο καθηγητής Υδάτινων Πόρων και Περιβάλλοντος του ΕΜΠ Κίμωνας Χατζημπίρος. Η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη αν ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε ετοιμότητα κατά τα πρώτα 24ωρα του ναυαγίου και ο καθηγητής δεν αποκλείει ολοσχερή καταστροφή του οικοσυστήματος στις περιοχές που μολύνθηκαν!

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, για περίπου πέντε χρόνια θα υπάρχει διαταραχή του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ τεράστιο πρόβλημα –με «αόρατη» και ολοκληρωτική διάλυση του οικοσυστήματος– θα υπάρξει εφόσον το πετρέλαιο «καθίσει» στον βυθό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαζούτ θα μπορεί να περάσει εύκολα στο πιάτο μας μέσω των ψαριών που θα τραφούν από το μολυσμένο πλαγκτόν.